main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Voormalig Amerikaans president Donald Trump.
20 augustus 2023 — 11:09

Trump: aanklachten brengen ons land op ‘gevaarlijk terrein’

De Amerikaanse oud-president Donald Trump waarschuwt dat zijn vervolging de Verenigde Staten op “gevaarlijk terrein” brengt. Hij herhaalde op sociale media zijn beschuldiging dat president Joe Biden hem uit politieke overwegingen voor de rechter laat brengen. “Mag ik straks als president dan ook zoiets verschrikkelijks en ongrondwettigs doen?”

Trump (77) kreeg dit jaar als eerste oud-president te maken met strafrechtelijke vervolging. Er lopen vier strafzaken tegen hem, in Florida, Washington D.C., New York en Georgia. Ondanks die juridische problemen wordt hij gezien als favoriet om namens zijn Republikeinse Partij mee te doen aan de komende presidentsverkiezingen.

Strafzaken Trump

De weigering van Trump om zijn nederlaag te accepteren bij de laatste presidentsverkiezingen vormt de basis voor meerdere strafzaken. Hij wordt in zowel Washington D.C. als Georgia vervolgd voor pogingen zijn verlies terug te draaien nadat hij had verloren van Biden.

De zaak in Georgia is de laatste van de vier strafzaken tegen Trump. Hij verloor daar nipt bij de verkiezingen van 2020. De autoriteiten stelden later een onderzoek in nadat een telefoongesprek was uitgelekt met een hoge bestuurder van de staat. Trump vertelde die partijgenoot dat hij 11.780 stemmen wilde “vinden” in Georgia, zodat hij daar alsnog zou winnen van Biden.

Trump wordt in Georgia vervolgd voor een crimineel complot om de uitkomst van de verkiezingen in zijn voordeel te veranderen. Onder zijn achttien medeverdachten bevinden zich prominente medestanders als oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani en voormalig stafchef van het Witte Huis Mark Meadows.

De zaak heeft overeenkomsten met de vervolging van Trump in Washington D.C. Trump wordt daar verweten dat hij probeerde de machtsoverdracht te verhinderen na zijn verkiezingsnederlaag. Hij bleef volhouden dat sprake was van fraude, waarna zijn aanhangers op 6 januari 2021 het Capitool bestormden.

De vervolging in Washington is ingesteld door een speciaal aanklager, Jack Smith. Het is zijn tweede strafzaak tegen Trump. De andere zaak speelt in Florida en draait om het achterhouden van geheime documenten na het vertrek van Trump uit het Witte Huis. Die zou de oud-president met hulp van zijn personeel hebben verstopt op zijn landgoed Mar-a-Lago.

Amerikaanse verkiezingen

Trump wil volgend jaar weer meedoen aan de verkiezingen. Aangenomen wordt dat zijn advocaten daarom proberen de rechtszaken te vertragen. Trump zou als president van alles kunnen doen om onder de zaken uit te komen. Hij kan proberen zichzelf gratie te verlenen of het ministerie van Justitie opdracht geven zijn vervolging te staken.

Die aanpak zou niet werken bij alle rechtszaken, alleen die van aanklager Smith die worden behandeld door federale rechtbanken. Trump wordt echter ook vervolgd door de autoriteiten in verschillende staten. Die hebben hun eigen rechtssystemen en de president kan er als baas van de landelijke overheid geen straffen kwijtschelden.

Dat probleem achtervolgt Trump in Georgia, maar ook bij een strafzaak in New York. Die heeft betrekking op vermeende strafbare feiten die Trump zou hebben gepleegd bij het betalen van zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels. In New York kan de gouverneur gratie verlenen, in Georgia loopt dat via een speciale commissie.

Lees ook:

Trump krijgt tien dagen om zich ‘over te geven’ in Georgia

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Aflevering 2 van Op de Barricade

Defensie wil een munitiedepot bouwen bij Toldijk. Hierdoor moeten veel bewoners van het Achterhoekse plaatsje verhuizen. Hun gemeente hield zich lang op de vlakte; Fidan Ekiz staat in deze aflevering van Op de Barricade wel meteen achter de Toldijkers.

Kijk vanavond naar Op de Barricade op NPO 1.

Stand van Nederland: Koplopers

Van al het vrachtverkeer over de hele wereld gaat ongeveer 90 procent over het water. Maar grote schepen zijn ook grootverbruikers van brandstof. In de Hollandse polder kreeg iemand een idee dat aanvankelijk bijna té voor de hand liggend leek: wat als we voor grote zeeschepen het zeil opnieuw zouden uitvinden?

Klik hier en kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Koplopers nu terug via NPO Start.

Ajax-Lazio zonder uitpubliek, vrees voor antisemitische uitingen

De voetbalwedstrijd in de Europa League tussen Ajax en de Italiaanse club SS Lazio uit Rome, wordt op donderdag 12 december gespeeld zonder uitpubliek. Dat…

Lees meer

Brief van 46 gemeenten aan Faber met zorgen over grenscontroles

In een brief aan Marjolein Faber hebben 46 grensgemeenten hun zorgen geuit over de grenscontroles die de minister van Asiel en Migratie wil inzetten met…

Lees meer

Weeronline: grote kans op storm Conall woensdag

Heel Nederland krijgt woensdag mogelijk te maken met storm Conall. Gedurende de middag en de avond draait de wind en nemen de windsnelheden toe, meldt…

Lees meer

Topman UWV waarschuwt politiek: voorkom dezelfde fouten als bij toeslagenaffaire

Politiek, maak niet dezelfde fout als bij de toeslagenaffaire. Daarvoor waarschuwt Maarten Camps, voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV, in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Lotte werd slachtoffer van psychisch geweld door ex-vriend: ‘Ik was niets meer’

Lotte Kok was maandenlang slachtoffer van psychisch geweld. De dader? Haar inmiddels ex-vriend. Ze schreef een boek over het geweld dat haar is aangedaan. Intiem…

Lees meer