main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Voormalig Amerikaans president Donald Trump.
20 augustus 2023 — 11:09

Trump: aanklachten brengen ons land op ‘gevaarlijk terrein’

De Amerikaanse oud-president Donald Trump waarschuwt dat zijn vervolging de Verenigde Staten op “gevaarlijk terrein” brengt. Hij herhaalde op sociale media zijn beschuldiging dat president Joe Biden hem uit politieke overwegingen voor de rechter laat brengen. “Mag ik straks als president dan ook zoiets verschrikkelijks en ongrondwettigs doen?”

Trump (77) kreeg dit jaar als eerste oud-president te maken met strafrechtelijke vervolging. Er lopen vier strafzaken tegen hem, in Florida, Washington D.C., New York en Georgia. Ondanks die juridische problemen wordt hij gezien als favoriet om namens zijn Republikeinse Partij mee te doen aan de komende presidentsverkiezingen.

Strafzaken Trump

De weigering van Trump om zijn nederlaag te accepteren bij de laatste presidentsverkiezingen vormt de basis voor meerdere strafzaken. Hij wordt in zowel Washington D.C. als Georgia vervolgd voor pogingen zijn verlies terug te draaien nadat hij had verloren van Biden.

De zaak in Georgia is de laatste van de vier strafzaken tegen Trump. Hij verloor daar nipt bij de verkiezingen van 2020. De autoriteiten stelden later een onderzoek in nadat een telefoongesprek was uitgelekt met een hoge bestuurder van de staat. Trump vertelde die partijgenoot dat hij 11.780 stemmen wilde “vinden” in Georgia, zodat hij daar alsnog zou winnen van Biden.

Trump wordt in Georgia vervolgd voor een crimineel complot om de uitkomst van de verkiezingen in zijn voordeel te veranderen. Onder zijn achttien medeverdachten bevinden zich prominente medestanders als oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani en voormalig stafchef van het Witte Huis Mark Meadows.

De zaak heeft overeenkomsten met de vervolging van Trump in Washington D.C. Trump wordt daar verweten dat hij probeerde de machtsoverdracht te verhinderen na zijn verkiezingsnederlaag. Hij bleef volhouden dat sprake was van fraude, waarna zijn aanhangers op 6 januari 2021 het Capitool bestormden.

De vervolging in Washington is ingesteld door een speciaal aanklager, Jack Smith. Het is zijn tweede strafzaak tegen Trump. De andere zaak speelt in Florida en draait om het achterhouden van geheime documenten na het vertrek van Trump uit het Witte Huis. Die zou de oud-president met hulp van zijn personeel hebben verstopt op zijn landgoed Mar-a-Lago.

Amerikaanse verkiezingen

Trump wil volgend jaar weer meedoen aan de verkiezingen. Aangenomen wordt dat zijn advocaten daarom proberen de rechtszaken te vertragen. Trump zou als president van alles kunnen doen om onder de zaken uit te komen. Hij kan proberen zichzelf gratie te verlenen of het ministerie van Justitie opdracht geven zijn vervolging te staken.

Die aanpak zou niet werken bij alle rechtszaken, alleen die van aanklager Smith die worden behandeld door federale rechtbanken. Trump wordt echter ook vervolgd door de autoriteiten in verschillende staten. Die hebben hun eigen rechtssystemen en de president kan er als baas van de landelijke overheid geen straffen kwijtschelden.

Dat probleem achtervolgt Trump in Georgia, maar ook bij een strafzaak in New York. Die heeft betrekking op vermeende strafbare feiten die Trump zou hebben gepleegd bij het betalen van zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels. In New York kan de gouverneur gratie verlenen, in Georgia loopt dat via een speciale commissie.

Lees ook:

Trump krijgt tien dagen om zich ‘over te geven’ in Georgia

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer