main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 9 juli 2023 — 00:21

Zo kwam het kabinet ten val: ‘Dit paard is niet meer te reanimeren’

Vrijdagavond kwam kabinet Rutte IV ten val. Aan tafel bij Op1 blikken voormalig VVD-minister Dilan Yeşilgöz, voormalig CDA-minister Hugo de Jonge en oud-staatssecretaris voor de ChristenUnie Maarten van Ooijen terug. “Het was geen nieuw gesprek”, zegt De Jonge.

De verslagenheid is aan tafel duidelijk zichtbaar bij de oud-bewindslieden. Volgens de Jonge was het “onnodig” dat het kabinet ten val kwam. Yeşilgöz reageert op de val: “We hebben zo hard gewerkt om dit te voorkomen.”

Yeşilgöz ontkent dat het kabinet bewust is gevallen. “Dat vind ik zo intens cynisch en onbegrijpelijk. We hebben letterlijk dag en nacht gewerkt. We hebben zo ons best gedaan, waarom zou ik dat dan doen?”

Tekst gaat verder onder de tweet:

Het ging mis op woensdag

De asieldeal is een proces van de lange adem volgens de politici. Het kabinet heeft ruim negen maanden onderhandeld om tot een overeenkomst te komen. “We hebben alles intens besproken. Afgelopen week kwamen we weer bij elkaar, maar hier kwamen we gewoon niet uit”, zegt Yeşilgöz. Toch speelt de asielkwestie al langer op de achtergrond, stelt De Jonge. “Vorig jaar hebben we al een heel ernstig gesprek met elkaar gehad. Het was geen nieuw gesprek.”

Volgens Yeşilgöz kwam het telkens weer terug op hetzelfde punt. “Op een gegeven moment heeft Mark Rutte gezegd dat we hier met elkaar niet uitkomen”, zegt ze. “Wij hebben in het begin in januari in het Catshuis gezegd dat we dit traject ingingen. Toen heeft de VVD aangegeven dat ze hier voor de zomer wel graag uit zouden willen zijn.”

Tekst gaat verder onder de tweet:

Volgens demissionair minister De Jonge barstte woensdag de bom. “Dit paard is niet meer te reanimeren”, zegt hij. “Daar escaleerde de VVD van de kelder naar de zolder op zo’n manier, waarvan ik denk: als je het zo doet is het niet gek dat je er niet uitkomt. Daar was ik echt kritisch op.” Op donderdag had De Jonge toch nog even de hoop dat het goed zou kunnen komen.

Tekst gaat verder onder de tweet:

Nareis op nareis

De ChristenUnie kon zich niet scharen achter de voorstellen van de VVD omtrent het nareizen. Nareis op nareis verbieden was nog bespreekbaar, zegt Van Ooijen. “Wij zijn bereid om dát stuk van de gezinshereniging in te perken. En we zijn bereid om te kijken hoe je echt uiteindelijk bij de bedoeling terugkomt: gezinnen te herenigen en niet families te herenigen, hoe mooi dat misschien ook klinkt”, zegt hij.

Het breekpunt zat voor de ChristenUnie in een mogelijke vorm van vertraging die in de asielwet zou moeten worden ingebouwd om de gestapelde nareizen te verbieden. “Misschien zelfs een vorm van kiezen van wie er wel of niet mogen komen. Dan raak je de hele groep, dus ook de gezinnen voor wie je er uiteindelijk wél wil zijn”, zegt Van Ooijen.

Lees ook:

Is de verkiezingscampagne nu alweer van start gegaan?


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


 

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer