Stuwdam bij Cherson volgens experts bewust aangevallen: ‘Er zijn van binnenuit explosieven aangebracht’
Een dag na het instorten van de stuwdam bij Cherson is het nog altijd de vraag wie er achter de knoppen zat. Hoe dan ook lijkt het zeker dat het een bewuste actie is geweest. “Volgens experts zijn van binnenuit explosieven aangebracht om deze vernieling te veroorzaken”, zegt kolonel Han Bouwmeester bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
In de nacht van zondag op maandag stortte de Kachovka-stuwdam in. De eerste geluiden vanuit het Russische kamp waren dat het zou gaan om een ongeluk, omdat de dam mede door de oorlog afgelopen jaren slecht was onderhouden. Later veranderde dat statement en betichtten de Russen de Oekraïners van het laten instorten van de stuwdam. Op zijn beurt wees Oekraïne naar Rusland als schuldige.
Explosieven van binnenuit
Wie erachter zit is nog onduidelijk, maar volgens Bouwmeester kan het haast niet anders dan dat het om een bewuste actie gaat. De stuwdam laten instorten is zo eenvoudig nog niet. “De dam is begin jaren 50 gebouwd met heel veel stalen en stenen. Het is een hele solide constructie. In die tijd werd ook atoomproof gebouwd, dus als er een nucleaire bom zou vallen dat ding niet in een keer zou instorten.”
Daarnaast moet de dam ook een waterreservoir van zo’n 1800 miljard liter kunnen tegenhouden. “Dat betekent dat je een hele dikke damwand hebt. Die blaas je niet zomaar in één keer op, en die knapt ook niet zomaar uit zichzelf. Experts zeggen dat het heel bewust is en dat er van binnenuit explosieven zijn aangebracht om deze vernieling te veroorzaken.”
Dader nog onbekend
Zowel Oekraïne als Rusland zou baat kunnen hebben bij het instorten van de dam. Door het gebied rond Cherson te laten overstromen wordt het “heel lastig om daar operaties uit te voeren”, legt Bouwmeester uit.
Het is vooral de rivier Dnipro die overstroomt en voor ravage zorgt. De noordelijke kant van de rivier is in handen van Oekraïne en het zuidelijke gebied wordt bezet door Rusland. Vooralsnog stroomt vooral het zuidelijke gebied over, waar zich ook Russische militairen bevinden. “De Russische troepen zullen zich langzaam terugtrekken uit dat gebied, maar daarmee voorkom je dat Oekraïne de Dnipro kan oversteken”, vertelt de kolonel.
Het betekent dat Rusland eigen manschappen opoffert om te voorkomen dat Oekraïne een mogelijk offensief plaats in die regio. “Het is typisch Russisch. Alles ten bate van de overwinning”, zegt Bouwmeester. “Ze maken een kostenbatenanalyse. Het kost ze iets, maar de winst die ze eruit halen achten zij groter. Plus het is een psychologisch effect. Je zaait heel veel verderf en afschrikking.” Daarnaast is Rusland volgens Bouwmeester in paniek, omdat er steeds meer tekenen zijn dat Oekraïne bezig is met een tegenoffensief in de Donbas-regio.
Verdeeldheid creëren
Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen zegt dat als de Russen de stuwdam hebben laten instorten, zij dat vooral doen om “verdeeldheid te creëren in het Westen”. En dan vooral rondom het vraagstuk in hoeverre het Westen Oekraïne nog gaat steunen.
Daarnaast zou het voor Rusland ook een boodschap kunnen zijn richting Oekraïne. “Van jullie zijn bezig met westerse wapens om ons aan te vallen. Er komt mogelijk iets groters aan. Wij schrikken niet terug voor grote vergeldingsmaatregelen”, zegt Melissen.
Onderzoek
Er moet een onderzoek worden gestart naar de dader. Dat geeft de VN Veiligheidsraad aan, maar ook Russische autoriteiten kondigen een onderzoek aan. “Voordat daar de resultaten van bekend zijn, zijn wij misschien wel een jaar verder. Aan de juiste bewijzen komen kost veel tijd.”
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Stuwdam Oekraïne ingestort: ‘Als de Russen dit hebben gedaan, laat het zien hoe ver ze willen gaan’
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Van Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meer