Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Britten kijken vol verwondering naar Koningsdag: ‘Met eigen ogen zien hoe jullie het doen’

Peter Visser

Niet alleen in oranje gehulde Nederlanders zijn vandaag in Rotterdam, waar de koning zijn verjaardag viert: ook de Britse omroep BBC volgt de koninklijke familie in de Maasstad op de voet. "Wij willen met onze eigen ogen zien hoe jullie het hier doen", zegt BBC-koningshuisverslaggever Daniela Relph in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

"Over een paar weken hebben wij onze eigen versie van Koningsdag, de kroning van Charles III en Camilla", zegt Relph. "Dat is in zeventig jaar niet voorgekomen." Dat feest zal heel anders worden dan Koningsdag in Nederland. Relph: "Onze koninklijke familie voelt heel anders aan dan de Nederlandse."

"Voor Britten voelt de Nederlandse koninklijke familie meer 'aanraakbaar' en minder afstandelijk. Wij willen koning Willem-Alexander en koning Maxima vandaag in Rotterdam zien om te bekijken hoe ze dat doen."

Relph noemt Maxima de salsa queen. "Ze is heel informeel en betrokken bij het publiek. Onze koning en koningin zijn zo niet. Ze worden ook gekroond op latere leeftijd. Dat brengt een hele andere sfeer met zich mee."

'Ook populair in Duitsland'

Volgens koningshuisdeskundige Jan-Kees Emmer wordt de Nederlandse monarchie niet alleen door de Britten gevolgd. "Ons koningshuis is ook zeer populair in Duitsland, mede omdat de koning een Duitse vader heeft. Ook de Belgen kijken naar de zwier en losheid waarmee ons koninklijk huis zich beweegt. Dat zetten ze af tegen de stijfheid van hun eigen monarchie."

In vergelijking met andere landen is ons koningshuis "een hele losse een aanraakbare monarchie", zegt Emmer. "Het Britse hof kijkt ook een beetje neer op het Nederlandse hof. Ze noemen het wel de cycling monarchy, de fietsende monarchie. In hun ogen is dat niet snobistisch genoeg."

"Bij de Britten zit er zoveel meer afstand tussen de monarchie en het volk. Het is daar echt een instituut", zegt Emmer. "Ze kunnen komen kijken, die Britten, maar dit krijgen ze nooit voor elkaar."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau