Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Commissaris van de Koning tegen kabinet: ‘Groningen heeft niets aan krokodillentranen’

Peter Visser

Het kabinet moet tijdens het bezoek aan Groningen "laten zien dat het ze wat waard is om het onrecht weer recht te zetten". Dat zegt commissaris van de Koning in Groningen René Paas in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ereschuld los je niet in met excuses en warme woorden. Groningen heeft niets aan krokodillentranen."

Premier Mark Rutte en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) gaan dinsdagavond met nog zes kabinetsleden naar Groningen om te praten met regionale bestuurders over de 'ereschuld' die Nederland volgens de parlementaire enquêtecommissie heeft aan de Groningers. Het gesprek zal onder meer gaan over investeringen in het toekomstperspectief en de leefbaarheid van de regio.

Ook staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) en ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), Carola Schouten (Armoedebeleid), Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken), Micky Adriaansens (Economische Zaken) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) zijn aanwezig bij het gesprek. Het overleg maakt deel uit van de gesprekken die het kabinet voert in de aanloop naar de kabinetsreactie op de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen en de aardbevingsproblematiek als gevolg daarvan.

Volgens Paas moet Den Haag ervoor zorgen dat "schade, herstel en versterking beter gaat". Ook moet het kabinet "de sociale ellende" repareren en "onze jongeren dezelfde kansen geven als jongeren elders", zegt de commissaris van de Koning. "Je moet perspectief bieden aan een regio die jarenlang achtergesteld werd."

Naast Paas schuift ook voorzitter Johan Remkes van het Nationaal Programma Groningen aan bij het gesprek. Ook burgemeester Koen Schuiling van de stad Groningen is aanwezig.

30 miljard 'volstrekt onhaalbaar'

Groningse bestuurders eisten eerder al 30 miljard euro aan investeringen over een lange periode. Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther is dat bedrag totaal onrealistisch. "Het kabinet heeft zeker voor het versterken van huizen grote budgetten uitgetrokken. Als het gaat om de ereschuld, geld voor het bouwen van bijvoorbeeld nieuwe stations en grote sportparken: er is wel wat beschikbaar, maar Den Haag denkt aan een paar miljard."

Volgens De Winther kan het kabinet niet zomaar 30 miljard euro opzij zetten. "De vraag is of je het überhaupt hebt. En je kan ook niet zeggen: we gaan heel erg in Groningen investeren en wat in Limburg of Zeeland gebeurt is minder belangrijk. 30 miljard euro is volstrekt onhaalbaar en onrealistisch ingeschat."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau