WNL

Jagers en natuurtoezichthouders: straffen op wildstroperij moeten verhoogd

De straffen op stropen moeten verhoogd worden, vinden Bjorn van der Veen, woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNVJ) en Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht (KNVVN). Daarvoor pleiten ze in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Uit onderzoek van Het Misdaadbureau blijkt dat het illegaal afschieten van dieren steeds vaker voorkomt in Nederland. 9 op de 10 natuurtoezichthouders zegt in de afgelopen twee jaar wildstroperij te hebben geconstateerd, bijna de helft zelfs meerdere keren.

“De straffen zijn véél te laag”, zegt Overdiep. Volgens hem voelen rechters vaak niet de urgentie. “Ze denken nog steeds dat het gaat om mensen die hun gezin te eten geven”, zegt hij.

De Vereniging voor Natuurtoezicht heeft daar ook al iets op bedacht: een cursus voor rechters. “We willen de rechterlijke macht bijscholen met beelden, om zo te laten zien wat het effect is van het stropen”, legt Overdiep uit. Rechters kunnen onder meer mee op pad gaan met natuurtoezichthouders om te zien wat de impact is van het stropen. Hier liggen ook al concrete plannen voor. Dit soort dagen worden momenteel namelijk al georganiseerd voor politieagenten en officieren van justitie.

Van der Veen geeft aan dat hij in de eerste plaats hoopt dat het toezicht veel groter wordt, en de pakkans daarmee groter wordt. “Dan komt het probleem ook veel beter in beeld”, benadrukt hij. “En dan hoop ik dat de rechterlijke macht zegt: we gaan die straffen verhogen.”

Pakkans

Want de pakkans van stropers is erg laag, zo komt ook uit de enquête van Het Misdaadbureau naar voren. 90 procent van de deelnemers geeft dat aan. Daar komt bij dat er onvoldoende capaciteit is om te handhaven op wildstroperij. Daadwerkelijke cijfers zijn lastig te achterhalen, omdat de cijfers nergens landelijk geregistreerd worden. Wel is bekend dat alleen al in de gebieden van Staatsbosbeheer, een van de grootste natuurbeheerders in Nederland, bijna honderd keer stroperij geconstateerd is in 2022. Slechts in één geval is daar een proces verbaal opgemaakt.

Wim Kutterik is groene boa in Almelo en bevestigt dat er steeds minder toezicht is door een gebrek aan mensen. Groene boa’s zijn belast met toezicht en handhaving van onder andere natuurwetgeving. De opleidingen zijn dusdanig ingewikkeld dat boa’s afhaken, zegt Kutterik. “En het is vaak te duur.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

KNVVN-voorzitter Overdiep denkt dan ook dat de pakkans van wildstropers vergroot kan worden als de opleidingen voor boa’s verkort worden, en in sommige gevallen meer gespecialiseerd. Ook valt er winst te behalen in de samenwerking met de politie.

Misdaadlijn

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

 

Lees meer:

Stropers hebben vrij spel: vooral reeën en hazen illegaal afgeschoten

Door: Redactie

Exit mobile version