main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
21 februari 2023 — 14:16

Senaat is akkoord: maximale straf op doodslag van 15 naar 25 jaar

De maximumstraf voor doodslag gaat omhoog van 15 naar 25 jaar. Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer daarmee ingestemd. Het idee is dat zo het verschil tussen de straffen voor doodslag en moord verkleind wordt. Op moord staat maximaal 30 jaar gevangenisstraf. Dat zogenoemde ‘strafgat’ was kleiner toen de maximumstraf voor moord nog 20 jaar was.

De strafverhoging is een initiatief van minister van Justitie Dilan Yeşilgöz. De Nederlandse Orde van Advocaten vindt dat onvoldoende duidelijk is waar de strafverhoging voor nodig is, het Openbaar Ministerie vindt het nuttig dat het strafgat verkleind wordt. De Tweede Kamer stemde in mei vorig jaar met het wetsvoorstel in, al stemde coalitiepartij D66 toen tegen.

Ook in de Eerste Kamer uitte D66-senator Boris Dittrich zijn twijfels. Hij vroeg zich af of een hogere maximumstraf voor doodslag wel iets toevoegt. “Doodslag is een impulsdelict. Het lijkt mij niet aannemelijk dat hier sprake is van generale preventie”, zo zei hij. Om die reden stemde zijn partij uiteindelijk ook in de Eerste Kamer tegen. Hij is niet overtuigd dat de samenleving van de verhoging van de maximumstraf veiliger wordt.

Moord of doodslag?

Het verschil tussen moord en doodslag is of iemand van tevoren van plan was om een ander om het leven te brengen. Doodslag gebeurt in een opwelling, moord is met voorbedachten rade. In beide gevallen wordt iemand wel expres om het leven gebracht. Als iemand omkomt terwijl dat niet per se de bedoeling was, kan sprake zijn van dood door schuld of mishandeling met de dood als gevolg.

Lees ook: 

Opnieuw veel schade in Turkije en Syrië na aardbevingen: ‘Van wederopbouw nu geen sprake’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Topman UWV waarschuwt politiek: voorkom dezelfde fouten als bij toeslagenaffaire

Politiek, maak niet dezelfde fout als bij de toeslagenaffaire. Daarvoor waarschuwt Maarten Camps, voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV, in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Lotte werd slachtoffer van psychisch geweld door ex-vriend: ‘Ik was niets meer’

Lotte Kok was maandenlang slachtoffer van psychisch geweld. De dader? Haar inmiddels ex-vriend. Ze schreef een boek over het geweld dat haar is aangedaan. Intiem…

Lees meer

Oud-senator Otten: ‘Nu wel klaar met de burn-out van Omtzigt, wees een leider’

Afgelopen zaterdag maakte Pieter Omtzigt zijn langverwachte terugkeer naar zijn pas opgerichte partij. Vanwege burn-outklachten kon Omtzigt langere tijd niet werken, maar zijn afwezigheid heeft…

Lees meer

Schippers neemt afscheid van de senaat: ‘Ze was er toch al nooit’

Dat VVD’er Edith Schippers per 1 januari uit de Eerste Kamer vertrekt omdat ze twee banen naast elkaar heeft, vinden de tafelgasten van WNL Haagse…

Lees meer

Weer ‘een laatste’ voor Biden als president: verleent gratie aan twee kalkoenen

Joe Biden heeft kort voor het einde van zijn presidentschap nog gratie verleend aan twee kalkoenen: Peach en Blossom. De vogels worden komende donderdag niet…

Lees meer