WNL

Oproep aan kabinet bij boren in kleine gasvelden: ‘Zorg dat de regio meeprofiteert’

Nederland kan voorlopig nog niet zonder gas, dus is het noodzakelijk om gas te boren in de kleine gasvelden die Nederland rijk is. Althans, dat is het plan van VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. Hij doet een oproep aan het kabinet om hier samen met de regio’s naar te kijken.

Het plan om kleine gasvelden te gebruiken om energieonafhankelijk te worden is ooit ontstaan tijdens de oliecrisis in de jaren 70 door toenmalig minister van Economische Zaken Ruud Lubbers. “Er zijn zo’n 150 kleine gasvelden op land en ook nog een aantal op zee. Daar zit zo’n 134 miljard kuub in”, vertelt Van Wijngaarden bij Op1. Daar zou Nederland een tijd mee vooruit kunnen, want op “jaarbasis gebruiken wij 40 miljard kuub”.

“Wij willen de energietransitie met elkaar maken”, gaat de liberaal verder. “Tegelijkertijd zijn meer dan acht op de tien huizen afhankelijk van aardgas voor de verwarming. Dus wij hebben die kleine velden keihard nodig.”

Tekst gaat verder onder tweet

Die zijn nodig, omdat gas importeren niet de voorkeur heeft en gas boren uit Groningen eigenlijk geen optie meer is. Door dat laatste ziet Van Wijngaarden ook het draagvlak voor boren in de kleine gasvelden afnemen. Daarom pleit de VVD’er voor twee voorwaarden. “Veiligheid op één. Bij bevingen die schade veroorzaken meteen de kraan dicht. En zorg ook dat de regio profiteert van de opbrengsten.”

Die opbrengsten worden dan gebruikt om huizen van de mensen in die regio’s te verbeteren en te isoleren. Van Wijngaarden doet daarbij ook een oproep aan het kabinet: “Veel minder een topdown benadering en veel meer samenwerken met de regio.”

Is het wel rendabel?

Het grotendeels weggeven van de opbrengsten aan de burgers is een mooi gebaar, maar daarbij rijst ook meteen de vraag of het boren in de kleine gasvelden dan wel rendabel is. Is bijvoorbeeld gas importeren vanuit Qatar niet een voordeligere optie? “Nee”, antwoordt Van Wijngaarden stellig. “Het is rendabel, maar voor nieuwe vergunningen zie je gewoon begrijpelijkerwijs de weerstand in de regio toenemen.”

Het importeren van lng (vloeibaar gas) is volgens Van Wijngaarden “ook niet zaligmakend”. Het gas moet immers flink gekoeld worden, tot min 167 graden, en daarbij moeten ook kolencentrales op volle toeren draaien om het weer op te warmen om verder te kunnen transporteren. “Daarom moeten wij alle zeilen bijzetten om te kijken hoe wij toch met elkaar een draagvlak kunnen creëren.”

Verduurzamen

Voormalig VVD-fractievoorzitter Ed Nijpels is het met Van Wijngaarden eens, maar stelt wel als voorwaarde dat gas een transitiebrandstof is. “We hebben een beperkte periode gas nodig en daarna moeten wij er vanaf.”

Tekst gaat verder onder tweet

Boswachter Hanne Tersmette begrijpt daarentegen helemaal niet dat er weer wordt gekeken naar gaswinning. “Waarom gaan wij niet inzetten op verduurzaming?”, vraagt Tersmette zich af.

LEES OOK:  Commissaris René Paas: ‘Nederland heeft Groningen mishandeld’

Door: Vick ten Wolde

Exit mobile version