main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 oktober 2022 — 11:14

Kabinet toch naar omstreden WK in Qatar: ‘Juichen niet voor tribunes’, zegt Rutte

Nederland kan niet anders dan een regeringsdelegatie naar het WK voetbal in Qatar sturen. Dat zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De belangen zijn nu eenmaal te groot, aldus de journalist. “Je valt uit de toon als je geen delegatie op regeringsniveau stuurt en zou ook de enige zijn.”

Het kabinet maakte gisteren bekend een regeringsdelegatie naar het WK komende winter in de Golfstaat te sturen. Volgens premier Mark Rutte heeft een optelsom van redenen de regeringspartijen daartoe doen besluiten. Dit is tegen de wens van de Tweede Kamer in, die vorig jaar een motie aannam om het voetbaltoernooi te boycotten.

Volgens De Winther heeft het kabinet “echt geluisterd” naar de bezwaren die er liggen. “Er wordt ook niet onder stoelen of banken geschoven dat er in Qatar verschrikkelijke dingen zijn gebeurd.”

‘Juichen niet voor tribunes’

De energiezekerheid, de hulp van Qatar bij de evacuatie van Nederlanders uit Afghanistan en de mogelijkheid om de mensenrechten bij de bouw van de stadions in het oliestaatje aan de kaak te stellen, hebben de doorslag gegeven om wel te gaan, zei Rutte.

De premier ontkent dat mensenrechten onderaan het lijstje bungelt. “Het is allemaal belangrijk. Ook voor de mensenrechten is het van belang dat je niet de banden doorsnijdt”, aldus Rutte, die tegen een verslaggever van Hart van Nederland zei dat de regeringsdelegatie zal juichen voor het Nederlands Elftal en niet “voor de tribunes”. Bij de bouw van de stadions voor het WK in Qatar zijn naar verluidt honderden gastarbeiders om het leven gekomen als gevolg van schrijnende werkomstandigheden.

Gasvoorraden

De Winther denkt ook dat de zorgen van de Tweede Kamer door het kabinet gedeeld worden. “Maar we zijn wel in een andere situatie beland sinds de motie in 2021 werd ingediend door SP-Kamerlid Sara Karabulut, die zelf niet meer in de Kamer zit. Dat laat wel zien dat de wereld is veranderd. Je moet soms gaandeweg andere keuzes maken.”

De Winther sluit niet uit dat Nederland zonder de oorlog in Oekraïne wel had gekozen voor een boycot van het WK in Qatar. “Op dit moment hebben we niet de luxe om dingen weg te strepen. Deze winter hebben we onze gasvoorraden gevuld gekregen, maar wat ga je volgend jaar doen? Er zijn niet veel landen van melk en honing waar je goedkoop energie kunt inslaan.”

Wel leidde de kwestie tot spanningen binnen de coalitie, zegt De Winther. Vooral D66 en ChristenUnie twijfelden sterk over het al dan niet uitsluiten van het toernooi. “Minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken, red.) heeft met de fracties gesproken. Maar uiteindelijk is men gezamenlijk tot deze conclusie gekomen”, zegt hij doelend op het kabinetsbesluit om wel naar de Golfstaat af te reizen.

Onduidelijkheid over vorm

Volgens De Winther is het nog wel onduidelijk hoe de regeringsdelegatie eruit komt te zien. “In de Tweede Kamer werd gisteren gezegd dat het geen feestdelegatie mag zijn, maar ik denk ook niet dat dat de inzet was van het kabinet. Wel is het belangrijk om de lijnen open te houden.”

Hij denkt dat daarom in ieder geval minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) naar Qatar afreist. “Maar het lijkt mij ook niet onlogisch om andere wedstrijden over te laten aan de minister van Energie of de minister van Buitenlandse Zaken. Jetten en Hoekstra kunnen achter de schermen in gesprek met de Qatari ook de zaken aanhalen die men in de Tweede Kamer belangrijk vindt.”

Sotsji

Diplomatiedeskundige Robert van de Roer waarschuwt voor een herhaling van de kabinetsblunder in 2014, toen het koningspaar met een drankje in de hand op de foto ging met de Russische president Vladimir Poetin tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji. “Dat is dodelijk en ongepast”, zegt hij.

In Qatar “moet je maatwerk leveren”, vindt de diplomatiedeskundige. Hij is voorstander van sturen van in ieder geval minister Helder. “Wel voetballen en handelen mag wegblijven is ook krom.”

LEES OOK: Kabinet stuurt regeringsafvaardiging naar WK in Qatar, aanwezigheid koning niet uitgesloten

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…

Lees meer

Sterft de ambachtelijke klomp straks een langzame dood? ‘Bijna niemand loopt er nog dagelijks op’

Klompen worden al eeuwenlang gemaakt in Nederland. Toch dreigt het oeroude ambacht uit te sterven, vertelt Simone Gideonse in Stand van Nederland: Made in Holland…

Lees meer

Kluun gaat in gesprek met Tweede Kamer over btw-verhoging op boeken

Schrijver Kluun gaat donderdag samen met een boekhandelaar en een onderzoeker van economisch onderzoeksbureau Decisio in gesprek met leden van de Tweede Kamer over de…

Lees meer

NSC-kamerlid Welzijn pleit voor crisiswet om woningtekort aan te pakken: ‘We moeten de regie écht kunnen pakken’

Het kabinet zet in op 100.000 woningen bouwen per jaar, maar vooralsnog lijkt dit verre van haalbaar. NSC-Kamerlid Merlien Welzijn pleit voor een crisiswet om…

Lees meer

PvdA-prominent Rob Oudkerk: ‘Fuseren met GroenLinks is het einde van de PvdA’

Een groeiend aantal PvdA-prominenten spreekt zich uit tegen de voorgenomen fusie met GroenLinks. Oud-politicus Rob Oudkerk vreest dat de fusie het einde inluidt van zijn…

Lees meer