Kabinet toch naar omstreden WK in Qatar: ‘Juichen niet voor tribunes’, zegt Rutte
Nederland kan niet anders dan een regeringsdelegatie naar het WK voetbal in Qatar sturen. Dat zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De belangen zijn nu eenmaal te groot, aldus de journalist. “Je valt uit de toon als je geen delegatie op regeringsniveau stuurt en zou ook de enige zijn.”
Het kabinet maakte gisteren bekend een regeringsdelegatie naar het WK komende winter in de Golfstaat te sturen. Volgens premier Mark Rutte heeft een optelsom van redenen de regeringspartijen daartoe doen besluiten. Dit is tegen de wens van de Tweede Kamer in, die vorig jaar een motie aannam om het voetbaltoernooi te boycotten.
Volgens De Winther heeft het kabinet “echt geluisterd” naar de bezwaren die er liggen. “Er wordt ook niet onder stoelen of banken geschoven dat er in Qatar verschrikkelijke dingen zijn gebeurd.”
‘Juichen niet voor tribunes’
De energiezekerheid, de hulp van Qatar bij de evacuatie van Nederlanders uit Afghanistan en de mogelijkheid om de mensenrechten bij de bouw van de stadions in het oliestaatje aan de kaak te stellen, hebben de doorslag gegeven om wel te gaan, zei Rutte.
De premier ontkent dat mensenrechten onderaan het lijstje bungelt. “Het is allemaal belangrijk. Ook voor de mensenrechten is het van belang dat je niet de banden doorsnijdt”, aldus Rutte, die tegen een verslaggever van Hart van Nederland zei dat de regeringsdelegatie zal juichen voor het Nederlands Elftal en niet “voor de tribunes”. Bij de bouw van de stadions voor het WK in Qatar zijn naar verluidt honderden gastarbeiders om het leven gekomen als gevolg van schrijnende werkomstandigheden.
Gasvoorraden
De Winther denkt ook dat de zorgen van de Tweede Kamer door het kabinet gedeeld worden. “Maar we zijn wel in een andere situatie beland sinds de motie in 2021 werd ingediend door SP-Kamerlid Sara Karabulut, die zelf niet meer in de Kamer zit. Dat laat wel zien dat de wereld is veranderd. Je moet soms gaandeweg andere keuzes maken.”
De Winther sluit niet uit dat Nederland zonder de oorlog in Oekraïne wel had gekozen voor een boycot van het WK in Qatar. “Op dit moment hebben we niet de luxe om dingen weg te strepen. Deze winter hebben we onze gasvoorraden gevuld gekregen, maar wat ga je volgend jaar doen? Er zijn niet veel landen van melk en honing waar je goedkoop energie kunt inslaan.”
Wel leidde de kwestie tot spanningen binnen de coalitie, zegt De Winther. Vooral D66 en ChristenUnie twijfelden sterk over het al dan niet uitsluiten van het toernooi. “Minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken, red.) heeft met de fracties gesproken. Maar uiteindelijk is men gezamenlijk tot deze conclusie gekomen”, zegt hij doelend op het kabinetsbesluit om wel naar de Golfstaat af te reizen.
Onduidelijkheid over vorm
Volgens De Winther is het nog wel onduidelijk hoe de regeringsdelegatie eruit komt te zien. “In de Tweede Kamer werd gisteren gezegd dat het geen feestdelegatie mag zijn, maar ik denk ook niet dat dat de inzet was van het kabinet. Wel is het belangrijk om de lijnen open te houden.”
Hij denkt dat daarom in ieder geval minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) naar Qatar afreist. “Maar het lijkt mij ook niet onlogisch om andere wedstrijden over te laten aan de minister van Energie of de minister van Buitenlandse Zaken. Jetten en Hoekstra kunnen achter de schermen in gesprek met de Qatari ook de zaken aanhalen die men in de Tweede Kamer belangrijk vindt.”
Sotsji
Diplomatiedeskundige Robert van de Roer waarschuwt voor een herhaling van de kabinetsblunder in 2014, toen het koningspaar met een drankje in de hand op de foto ging met de Russische president Vladimir Poetin tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji. “Dat is dodelijk en ongepast”, zegt hij.
In Qatar “moet je maatwerk leveren”, vindt de diplomatiedeskundige. Hij is voorstander van sturen van in ieder geval minister Helder. “Wel voetballen en handelen mag wegblijven is ook krom.”
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer