Pegasus-schandaal wordt onderzocht door Europese Commissie
Premier Sánchez van Spanje wordt uitgehoord door het parlement over de spionagesoftware op zijn telefoon en op die van twee andere kabinetsleden. Op zijn telefoon is Pegasus-spyware gevonden waardoor er allerlei gevoelige informatie op straat is komen te liggen. Ook op telefoons van een aantal andere politici, advocaten en activisten is de spyware gevonden.
De Pegasus-software wordt voornamelijk gebruikt door geheime diensten. Zij kunnen dan meekijken op telefoons en computers van personen. Inmiddels is de Europese Commissie een onderzoek gestart naar de software en het schandaal in Spanje. Maar heel handig is dat niet want het bemoeilijkt tegelijkertijd het werk van de geheime diensten.
'Het digitale verkeer is kwetsbaar'
In Nederland zijn er vooralsnog geen signalen opgevangen dat ook hier op op telefoons van politici de spyware is aangetroffen. "We worden goed beschermd en we doen er alles aan om de techniek te beschermen. Maar dit laat ook zien hoe kwetsbaar het digitale verkeer is," zegt Jan Anthony Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer, in Goedemorgen Nederland.
Telefoons voor politici verbieden is absoluut geen optie volgens Bruijn, maar dat er moet worden opgepast is duidelijk geworden door wat er nu in Spanje is gebeurd.