main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 april 2022 — 10:27

Komende jaren geen 130 km/uur op de snelweg: ‘VVD is ook een zoefzoefpartij geworden’

Overdag 130 kilometer per uur rijden op de snelweg is voorlopig niet aan de orde. De stikstofcrisis laat dat niet toe, zegt VVD-minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) dinsdag in het Algemeen Dagblad.

De verlaagde maximumsnelheid werd eind 2019 noodgedwongen ingevoerd om de stikstofproblemen op te lossen. Het kabinet liet destijds in het midden hoe lang de lagere limiet zou gelden. Deze kabinetsperiode zal er “géén discussie meer zijn over 130 kilometer per uur”, zegt Harbers nu tegen de krant. Overdag 100 kilometer per uur rijden blijft dus zeker tot 2025 de norm.

Zoefzoefpartij

In 2011 trapten de VVD hun eigen campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen af met de introductie van een 130 kilometer per uur-bord en in 2018 noemde Rutte de liberalen een ‘vroempartij’. Volgens Harbers is de VVD “ook een zoefzoefpartij geworden. Er zal heel veel zoefzoef moeten zijn met elektrische auto’s voordat we die discussie weer kunnen beginnen”, aldus de bewindspersoon.

Pas na 2030 lijkt de 130 kilometer per uur weer op tafel te komen. Vanaf dan mogen nieuwe auto’s enkel nog elektrisch worden aangedreven.

‘Ze kunnen niet anders’

“Onlangs kwam de stikstofminister Christianne van der Wal-Zeggelink, ook een VVD’er, met haar Kamerbrief over stikstof. Daar stond toen ook in dat 100 kilometer per uur zou blijven”, zegt parlementair verslaggever van WNL Marieke Smits in Goedemorgen Nederland.

Ze denkt dat de VVD niet blij is met het gedwongen moeten vasthouden aan de verlaagde maximumsnelheid. Maar “ze kunnen niet anders. Ze hebben geen ruimte door de stikstof. Dit zat er al een beetje aan te komen”, aldus Smits.

LEES OOK: Tweede Kamer praat over stikstofcrisis die de bouw belemmert: ‘Compenseer desnoods later’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over…

Lees meer

Nog altijd protesten in centrum Malmö tijdens songfestival

In het centrum van de Zweedse stad Malmö wordt nog altijd geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het songfestival, melden Zweedse media. Tot nu…

Lees meer

Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer

ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer