main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 juni 2021 — 12:30

Economen verwachten stijging in faillissementen en werkloosheid in Nederland

Er wacht Nederland een stijging van werkloosheid en het aantal faillissementen als de steunpakketten voor bedrijven over vijf maanden worden stopgezet. Dat zeggen economen van onder meer Rabobank, ABN AMRO en ING tegen BNR. De hardste klappen worden verwacht in de horeca- en cultuursector.

Eén van de oorzaken van deze faillissementen is de schuld die bedrijven tijdens de coronacrisis hebben opgebouwd. De vraag is hoe schuldeisers daarmee om zullen gaan. “Sectoren als cultuur, recreatie en horeca kunnen de verloren omzet van het afgelopen jaar niet of nauwelijks compenseren. Voor andere sectoren is ‘inhaalvraag’ wel gedeeltelijk mogelijk”, zegt Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit.

Dat het stoppen van de steunpakketten voor faillissement gaat zorgen, verwacht ook hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN AMRO. Maar zij denkt eerder dat het bedrijven die diensten rondom kantoren aanbieden, of het zakelijke reisverkeer, de kop gaat kosten. “Daar wordt het pre-coronaniveau van omzet mogelijk niet meer gehaald”, zegt ze tegen BNR. “Maar voor de horeca geldt wél dat de schuldenlast misschien zo hoog is geworden, dat ze ondanks die omzet toch failliet gaan.”

Minder faillissementen dan normaal

“Het gekke is natuurlijk dat we afgelopen jaar minder faillissementen dan normaal hebben gehad, en dat nota bene in de grootste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog”, zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte in Goedemorgen Nederland op NPO 1. In de drie jaar voorafgaand aan de pandemie, gingen er gemiddeld tussen de 250 en 300 bedrijven failliet. Dat is inmiddels gezakt naar 150.

“Dat kwam door die steunpakketten”, zegt Paternotte. “Nederland heeft misschien wel meer steun gegeven dan welk land dan ook. Veel planbureaus zeggen dat de steunmaatregelen nu opgeheven moeten worden omdat de economie weer open moet, en bedrijven ook failliet moeten kunnen gaan, maar toch zeggen wij: hou ze nu wel in stand, en zorg dat ze op een gegeven moment niet meer nodig zijn. Dat bedrijven er zelf uitstappen omdat ze te veel verdienen, want dan houden we de meeste banen vast.”

Maar het is ook zo dat er in een normaal jaar ook bedrijven zijn die failliet kunnen gaan, zegt Paternotte. “Dat is wat je in een economie hebt. Als je je geld niet kan verdienen in normale omstandigheden, houdt het op een gegeven moment op. En dan moet je ook vooral zorgen dat mensen daardoor niet in enorme problemen komen, maar snel weer door kunnen met iets anders.”

LEES OOK: Wat is er nog over van de festivalbranche? ‘Bedrijven houden elkaar in leven, maar veel zijn technisch failliet’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat ziet hij in de Duitse hoofdstad? 

Vanavond 21.10

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Ramen, schermen en muren zijn beklad…

Lees meer

Circa 200 pro-Palestijnse betogers in Amsterdamse Oosterpark

Zo’n tweehonderd pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld in het Oosterpark, ziet een ANP-verslaggever. Eerder op maandag voerden zij actie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit…

Lees meer

Code geel in groot deel Nederland om pittige onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor “enkele pittige onweersbuien” in het noorden, midden en oosten van het land. Tot 21.00 uur is daarom code geel afgegeven voor…

Lees meer

Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever…

Lees meer

Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Het is de week dat het langverwachte hoofdlijnenakkoord er dan eindelijk zou moeten komen. Wat betekent het voor een bewindspersoon en een ministerie als er…

Lees meer