WNL

Defensie-minister Bijleveld: ‘Nederland is in cyberoorlog met Rusland’

Nederland is verwikkeld in een cyberoorlog met Rusland, zegt minister Ank Bijleveld van Defensie bij WNL Op Zondag op NPO 1. “We moeten van de naïviteit af op dit gebied en maatregelen nemen,” zegt de bewindsvrouw over de verijdelde cyberaanval op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

“Dit is echt gevaarlijk wat er gebeurt. De Russen beïnvloeden verkiezingen en bemoeien zich op allerlei manieren met onze democratie,” zegt Bijleveld. “We moeten ook maatregelen nemen.” In januari lopen de Europese sancties tegen Rusland af.

“We moeten goed kijken naar wat we doen met die sancties,” aldus de minister. Verder moet Nederland ‘nadrukkelijk kijken hoe we onze weerbaarheid kunnen vergroten’.

Vorige week kondigde de minister in een persconferentie met de baas van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten Onno Eichelsheim aan dat er in april een grootschalige cyberaanval is verijdeld. Agenten van de Russische geheime dienst GROe probeerden de OPCW in Den Haag te hacken.

Meer geld voor cybersecurity

Vanwege de aanwezige cyberdreiging vanuit het Kremlin heeft Defensie meer geld gereserveerd voor cybersecurity. “We investeren extra in inlichtingendiensten om goed te kunnen zien wat er gebeurt en om maatregelen te nemen waar nodig”, zegt Bijleveld.

“We hebben ook een actief cybercommando en hebben bij de NAVO aangeboden cybersoldaten internationaal in te zetten.”

Door: Redactie

Exit mobile version