main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto is illustratief
Goedemorgen Nederland - 25 september 2018 — 10:06

Brabantse Devin (28) trok op met Koerden tegen IS: ‘Omdat ik mensen wilde helpen’

De Brabantse Devin (28) is trots op wat hij gedaan heeft toen hij samen met de Koerden tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) optrok. Toch moet hij zich als eerste Nederlander nu verantwoorden voor de rechter.

Devin maakte zes maanden lang deel uit van de YPG, de Koerdische strijdgroep die al jaren in Noord-Syrië vecht tegen de IS. In die tijd heeft hij veel bloed gezien, heel veel. Met name die keer dat IS mortieren liet vallen op de boten waarmee de Koerdische strijdgroep over de rivier staken. Of wanneer ze boobytraps in veroverde huizen plaatsten. “We kregen veel zwaargewonden binnen, vol gaten, een hand eraf. IS doet ijzeren balletjes om de handgranaten om extra slachtoffers te maken”, legt de Brabander uit in een interview met het AD.

Medische unit

Waarom Devin zich aansloot bij de Koerdische strijdgroep? “Omdat ik mensen wilde helpen, strijders én burgers”, vertelt hij. “Ik wilde geen mensen doodmaken, want dat kan iedere pannenkoek.” De groep waarvan Devin deel uit maakte was een medische unit, die vooral bestond uit westerse vrijwilligers. Hij is geen arts, maar heeft wel medische basiskennis. Daarom mocht hij als ‘uitsmijter’ van de unit aan de slag. “We reisden achter het front aan, brachten gewonden met ambulances naar het ziekenhuis. Ik zorgde ervoor dat de artsen hun werk normaal konden doen en assisteerde ze wanneer nodig.”

“Ik ben een Brabantse Koerd en ik ben trots op wat ik heb gedaan”, zegt hij. Devins vader is een Koerd en daarom is hij zich meer in zijn achtergrond gaan verdiepen. Daarnaast hoorde hij steeds meer over de gruwelijke daden van IS en besloot dat hij zijn leven niet kon blijven leven nu hij wist wat daar allemaal gebeurde. “Ik kan niet tegen onrecht. Ik ben daar ook heen gegaan om te zorgen dat zij, IS, niet hierheen zouden komen.”

Wapen

Devin droeg een wapen. Hier zijn ook foto’s van gemaakt die hij zelf ook op Facebook heeft gezet. Maar dat was bewust. “Dat was voor zelfverdediging, voor als IS de medische eenheid zou aanvallen”, legt hij uit. “Maar ik heb mijn geweer niet nodig gehad om te vechten, wel ben ik door scherpschutters beschoten.” Volgens Devin zou het Westen IS nooit op de knieën hebben gekregen zonder de Koerden. “Mij een jihadist noemen, zou een grote belediging zijn.”

Toch heeft de politie toen hij terug in Nederland was contact met hem opgezocht. “Acht maanden later liep ik ’s ochtends bij mijn moeder naar buiten en sprong een arrestatieteam in mijn nek. Ik ben verhoord door de landelijke recherche.” Ze vroegen hem of hij mensen had vermoord daar. “Ze hebben geen bewijs tegen me, alleen foto’s met een wapen. Voorbereiding tot moord? Echt grote onzin. Ik heb alleen in de lucht geschoten.”

Rechtszaak

Het OM heeft twijfels over de verklaring van Devin, zo bleek tijdens de eerste zitting van de rechtszaak. Het OM: “Deze man claimt dat hij bij een medische unit heeft gezeten, maar dat matcht wat ons betreft slecht met de foto’s met wapens waarop hij te zien is.” Het is nog niet bekend wanneer de volgende zitten is in de rechtszaak tegen de Brabantse Devin.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over…

Lees meer

Nog altijd protesten in centrum Malmö tijdens songfestival

In het centrum van de Zweedse stad Malmö wordt nog altijd geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het songfestival, melden Zweedse media. Tot nu…

Lees meer

Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer