Grootste ramp ooit? Overheid verzon kwart miljoen doden voor hulpgeld
Volgens de verzamelde hulporganisaties dreigt er in Afrika en Jemen de hongerdood voor miljoenen mensen. Volgens Hans Jaap Melissen zijn er goede redenen om vraagtekens te zetten bij dergelijke cijfers. Dat zei de oorlogsjournalist vandaag in in Goedemorgen Nederland
Dodental op giro555.nl was 170.000 hoger dan werkelijkheid
Bij een eerdere 555-actie in 2010 voor slachtoffers van de aardbeving in Haïti verzon de overheid daar maar liefst een kwart miljoen doden om meer aandacht voor de ramp te krijgen. Dat zei journalist Hans Jaap Melissen. Melissen schreef een boek over de kwestie: Haïti, een ramp voor journalisten.
"In een poging om aandacht te krijgen voor een vreselijke ramp die daar heeft plaatsgevonden heeft de Haïtiaanse overheid besloten het dodental heel hoog neer te zetten en uiteindelijk naar 300.000 te brengen." zei Melissen. In werkelijkheid vielen er niet meer dan 50.000 doden, aldus de journalist. Ook Giro555 hield een veel hoger getal aan. Op haar website rept de organisatie van 220.000 doden.
'Daar gaat onze wervingsslogan om geld te krijgen'
Deze weerstand van hulporganisaties om een lager dodental te accepteren is typisch, zegt Melissen. Hij ondervond zelf veel weerstand tegen zijn lagere inschatting in Haïti. "NGOs en journalisten wilden daar helemaal niet in meegaan. Journalisten wilden de allergrootste ramp verslagen hebben, ngo's wilden geld hebben."
"Daar gaat onze wervingsslogan om geld te krijgen", is de veel gehoorde respons op kritiek, aldus de oorlogsjournalist.
Oplossing: richt een structureel fonds op
Volgens de schrijver leidt dit gedrag tot "willekeur" en "elkaar overschreeuwen". Hij is daarom ook zeer kritisch over de 555-actie die vandaag plaatsvindt om slachtoffers van de hongersnood in Afrika en Jemen te helpen. Rampen die niet mediageniek zijn delven het onderspit: "Mensen moeten geraakt worden door bepaalde bepaalde beelden en dan gaan ze geven", aldus Melissen.
Melissen pleit voor een structureel rampenfonds, in plaats van ad-hoc collectes. "In plaats van dat je geeft wat wij willen geven, moet je geven wat die mensen nodig hebben", aldus Melissen.