WNL

Nederlandse handelsmissie naar Japan: vooral gericht op technologische ontwikkelingen

Minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is met vijftig Nederlandse bedrijven op handelsmissie in Tokio. Hoog op de agenda is het uitwisselen van kennis en uiteraard zaken doen op het gebied van duurzame technologie.

Daarnaast staan de exportcontroles van halfgeleidertechnologie naar China hoog op de agenda. Zowel Nederland als Japan produceert hoogtechnologische machines die chips kunnen maken. En ook Japan denkt na over het invoeren van exportbeperkingen, al kunnen de gevolgen groot zijn. Onlangs maakte Nederland afspraken met de VS om de export van chipmachines naar China te beperken en verder aan banden te leggen. De VS denken dat China de chips wil gebruiken in wapens.

Vooral netwerken

Toch zal de missie vooral in het teken staan van ‘netwerken’. “Japan heeft een enorme economie en daardoor heel belangrijk voor ons als Nederland om zaken mee te doen,” reageert Schreinemacher voor de camera van Goedemorgen Nederland op NPO1. De minister heeft daarom bedrijven meegenomen uit allerlei branches.

VNO-NCW vergezeld de missie. Voorzitter Ingrid Thijssen: “We hebben de Japanners ontzettend veel te bieden, denk aan kennis over wind op zee en duurzame tuinbouw. Een land als Japan zit daarom te springen.”

Lees ook:

Ondernemers steeds vaker afgeperst en bedreigd

 

Door: Floortje van Gameren

Exit mobile version