WNL

Waterschapsverkiezingen uitgelegd: wat betekent het en waar stem je voor?

De Waterschapsverkiezingen zijn in de samenleving vrij onbekend, maar niet minder belangrijk. Zeker gezien de overstromingen in Limburg en de extreme droogte van afgelopen jaren. Het waterbeheer verdient de aandacht, maar waar gaan de verkiezingen precies over?

Dat de Waterschapsverkiezingen minder bekend zijn bij het volk blijkt wel uit de opkomst. Bij deze laatste verkiezingen in 2019 was dit 51,25 procent. Ter vergelijking ging in hetzelfde jaar bij de Provinciale Statenverkiezingen 56,16 procent van de stemgerechtigden naar de stembus. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 bracht slechts 50,4 procent zijn stem uit.

Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft een verklaring waarom mensen minder geneigd zijn te stemmen bij de Waterschapsverkiezingen. “Mensen er vanuit gaan dat alles op gebied van water goed geregeld is”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland.

Waar gaat het over?

Maar waar gaat het waterbeheer eigenlijk over? “Hoogwater buiten de deur houden, ervoor zorgen dat je veilig in de polders kunt leven, dat de dijken op orde zijn en dat je schoon drinkwater hebt”, zegt Harbers.

Tegelijkertijd moeten zij ook beslissingen nemen over de grondwaterstand. Niet onbelangrijk, want als dat verkeerd gaat merk je de gevolgen ervan tijdens de droge zomers van afgelopen jaren. “Wij hebben de waterschappen de komende 20, 30 jaar nodig. Om de dijken op orde te houden, de droogte te bestrijden en om tijdig te zorgen dat als de zeespiegel stijgt wij daar de waterbeveiliging op orde hebben”, aldus de minister.

Wonen en boeren

Nederland kent 21 waterschappen. Elk waterschap heeft over zijn regio zeggenschap over de waterhuishouding. Daarin zitten onder andere vraagstukken over dijken en wonen. Kiest een waterschap er bijvoorbeeld voor om dijken te blijven verhogen? Of valt de keuze op dijken verplaatsen om meer uitwaarden te creëren zodat het rivierwater zich over een groter gebied kan verspreiden?

Dit heeft ook weer invloed op de woningbouw. Denk aan mensen die naast een dijk wonen of dat een gemeente woningen wil bouwen op zo’n uiterwaardengebied. Volgens Harbers vindt er op dit gebied verandering plaats in Nederland: “Meer rekening houden met water en bodem en dat je niet alles meer automatisch op iedere plek kunt doen.”

Het waterschap is ook belangrijk voor de boeren. “Zij willen graag dat de grond droog is, niet drassig”, zegt Harbers. Want dan kunnen de boeren ook beter het land op met hun voertuigen. Aan de andere kant komen bij een hogere grondwaterstand de funderingspalen minder bloot te liggen. “Het zijn tegengestelde belangen waar de waterschappen uiteindelijk beslissingen over moeten nemen. Daar zullen ze het over eens moeten worden, Je kunt niet wachten, want anders overkomt het water je.”

Lees ook:

Lokale initiatiefnemers dromen van ‘Holwerd aan zee’, prikt Friesland de dijk door?

Door: Vick ten Wolde

Exit mobile version