WNL

Kamerleden prijzen Rutte voor excuses voor slavernijverleden

Partijen in de Tweede Kamer hebben premier Mark Rutte complimenten gemaakt voor zijn excuses voor het slavernijverleden. DENK, PvdA en D66 spraken van een “historisch” moment. De partijen vroegen het kabinet, net als de SP en BIJ1, wel naar de plannen die het kabinet heeft voor de komende periode.

De Kamer debatteert woensdag over de excuses die Rutte op 19 december namens de Nederlandse regering uitsprak voor het slavernijverleden. Hij zei daarbij dat deze excuses “een komma, geen punt” moeten zijn. PvdA-Kamerlid Kati Piri vroeg het kabinet om daar in dit debat invulling aan te geven. Zij en anderen vroegen het kabinet onder meer naar onderwijs, onderzoek, voorlichting en herdenking.

Tunahan Kuzu van DENK vroeg het kabinet naar het fonds van 200 miljoen euro dat met de excuses werd aangekondigd. Hij wilde weten of dat bedrag niet “te karig” is. Kuzu vroeg ook D66-Kamerlid Salima Belhaj daarnaar, maar zij wilde dat het debat daar niet te veel over zou gaan.

‘Debatteren over financiële gevolgen leidt af van essentie’

Belhaj vindt debatteren over de financiële gevolgen van de excuses “afleiden van de essentie”, namelijk de excuses zelf. “Heel veel mensen die ik heb gesproken, hebben het helemaal niet gehad over het geld. Die hebben het gehad over wat het met hen doet, wat het betekent, wat ze nodig hebben. Dat de excuses oprecht moeten zijn. Daar zit de waarde in.”

Lees meer: 

Organisaties: mooie woorden koning over slavernijverleden


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Redactie

Exit mobile version