WNL

PVV-Kamerlid Fleur Agema vreest dat stakingen VK overslaan naar Nederland: meer geld nodig voor ambulancepersoneel

De salarisstijgingen van het ambulancepersoneel gaan niet ver genoeg. Dat zegt Tweede Kamerlid en zorgwoordvoerder voor de PVV Fleur Agema, die zorgminister Conny Helder oproept de salarissen verder te verhogen. Ze vreest dat anders de stakingen onder het ambulancepersoneel in het Verenigd Koninkrijk komen overwaaien naar Nederland. “Ik houd mijn hart vast.”

Ambulancepersoneel in Engeland en Wales legt maandag opnieuw het werk stil om hun eisen voor een flinke loonsverhoging kracht bij te zetten. Alleen bij urgente zaken komen ambulances opdagen. Eerder deze maand en in december werd er ook al gestaakt door medewerkers van ambulances.

Vakbond Unison stelt dat een flinke loonsverhoging de werkdruk kan verlichten, omdat daardoor werk bij ambulances aantrekkelijker wordt en minder mensen vertrekken naar beter betaalde banen. Als er meer personeel is, zal ook de ambulance sneller te plaatse zijn om patiënten te helpen. Daarnaast kunnen mensen in ziekenhuizen sneller geholpen worden. Nu moeten patiënten vaak lang wachten voor onderzoek of operaties.

In december was de reactietijd van ambulances in het Verenigd Koninkrijk langer dan ooit gemeten, bleek uit cijfers van de nationale gezondheidsdienst NHS. Mensen met een beroerte, hartaanval of epilepsieaanval moesten gemiddeld 93 minuten wachten, in plaats van de streeftijd van 18 minuten.

‘Hoop dat stakingen uitblijven’

“Ik geloof dat er in het Verenigd Koninkrijk zelfs al doden zijn gevallen”, zegt Agema over de problemen bij ambulances in het VK, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Om dergelijke situaties hier te voorkomen wil Agema dat het ambulancepersoneel in Nederland er meer geld bijkrijgt. “Ik hoop dat minister Helder, die over de salarissen gaat, in ieder geval dat deel regelt.”

“Ook zorgmedewerkers lopen in de supermarkt en lopen tegen hogere prijzen aan. Ze krijgen wel een loonsverhoging, maar het is niet genoeg”, zegt Agema, die wel hoopt dat de stakingen hier zullen uitblijven.

Spoedeisende hulp

Ook in Nederland is de werkdruk voor ambulancepersoneel hoog. Dat heeft onder meer te maken met de druk op de spoedeisende hulp, die steeds vaker geen plek hebben om een patiënt op te nemen. Ambulances hebben daardoor steeds vaker moeite met het vinden van een ziekenhuis om een iemand onder te brengen.

Soms krijgen ambulances meerdere keren per week ‘nee’ verkocht en moeten ze zich bij een ziekenhuis verderop melden. Het gevolg is dat ambulances langer moeten rijden voor één patiënt.

Agema hoopt dat Helder iets doet voor de spoedeisende hulpen. “Ik hoop dat als het gaat om de aanrijtijden hier, er niet nog meer spoedeisende hulpposten gesloten worden.” Ze waarschuwt: “Het aantal 75-plussers neemt alleen maar toe, verdubbeld zelfs tot 2040.” Dat betekent dat de druk om de zorg verder toeneemt.

Lees ook: 

Ambulances moeten vaker doorrijden naar ander ziekenhuis, net als tijdens corona

Door: Peter Visser

Exit mobile version