WNL

Tweede Kamerlid Amhaouch (CDA): Nederland moet wachten op EU-wetgeving duurzaam ondernemen

Nederland wil vooruitlopen op de Europese wetgeving als het gaat om maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen. CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch ziet liever dat er Europese richtlijnen hiervoor komen.

Europese wetten staan boven nationale wetten. Mocht Nederland met eigen wetgeving komen over duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen, dan wordt die tenietgedaan als de Europese Unie later met zijn eigen wetgeving over hetzelfde onderwerp komt. De EU is momenteel bezig met het opstellen van richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen.

Amhaouch ziet daarom liever niet dat Nederland vooroploopt in deze zaak. “Pak die Europese richtlijnen en vertaal die naar nationale wetgeving. Dan heb je in elk geval binnen Europa met 27 landen een gelijk speelveld”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Nederlands wetsvoorstel

Het Nederlandse wetsvoorstel houdt in dat bedrijven verantwoordelijk worden gehouden als er misstanden in hun productieketen plaatsvinden. Ondernemers zijn niet blij met dit voorstel en uitten eerder kritiek op de initiatiefnemers.

Amhaouch kan zich wel in de kritiek vinden. “Stel, ik heb een mkb-bedrijf dat machines maakt en ik heb staal nodig. Hoe ver moet ik dan terug in de keten waar het staal vandaan komt? Moet ik dat gaan achterhalen tot in de mijn?”, schetst hij een voorbeeld. “Of andersom, waar gaat mijn staal naartoe? Moet ik onderzoeken waar mijn staal terechtkomt, tot waar kwade bedoelingen zijn in een verkeerd land?”

Het Kamerlid stelt dat het bedrijf haar eigen bezigheden wel kan onderzoeken, maar dat een grootschalig onderzoek naar misstanden elders in de keten “bijna ondoenlijk is voor een mkb-bedrijf”. Daarom wil Amhaouch lieven bedrijven helpen “om de goede dingen te doen” dan ze te bestraffen als het er fout gaat.

Vestigingsklimaat

Als deze regeling doorgaat, zeggen veel bedrijven Nederland te verlaten en elders hun hoofdkantoor op te tuigen. Amhaouch maakt zich zorgen over het vestigingsklimaat in Nederland. “Shell, DSM en Unilever zijn weggegaan. De banen zijn niet vanzelfsprekend en ook de grote bedrijven heb je nodig voor de verduurzaming”, vertelt de CDA’er.

En dat de Verenigde Staten miljarden uittrekken om bedrijven binnenslands te houden, maar ook van buitenaf naar hen toe te trekken “heeft ook invloed op Europa”, stelt Amhaouch.

Hoogleraar strategie en innovatie aan de UvA Henk Volbreda maakt zich daarentegen nog geen al te grote zorgen. “Over het algemeen is ons vestigingsklimaat redelijk goed. Ondernemers beoordelen het met een 6,6”, zegt hij. “Maar zij zien ook een duidelijk aantal verbeterpunten als het gaat om fiscaal beleid en het faciliteren van de wetgeving.”

Lees ook: 

Boskalis-topman: kans is concreet dat wij uit Nederland vertrekken

Door: Vick ten Wolde

Exit mobile version