WNL

Versneld traject voor boa’s in Rotterdam: binnen vier maanden op straat

Rotterdam wil met een versneld traject buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in een jaar opleiden. Ook moeten boa’s in opleiding onder begeleiding al binnen vier maanden kunnen worden ingezet, vertelt wethouder Handhaving in Rotterdam Vincent Karremans in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Vanuit Rotterdammers en de politiek hebben we een enorme behoefte aan boa’s. Ze doen supergoed werk op straat”, zegt Karremans. “Ze zijn er voor handhaving, spreken mensen aan die zich niet aan de regels houden, en zorgen voor gastheerschap op straat. We geven ze steeds meer bevoegdheden.”

Rotterdam heeft volgens Karremans meer boa’s nodig. Het stadsbestuur wil binnen twee jaar honderd boa’s erbij. “Daarom hebben we bedacht mensen gelijk aan te nemen en intern op te leiden, zodat ze binnen vier maanden onder begeleiding de straat op kunnen. Binnen een jaar zijn ze boa.”

Volgens Karremans is dat niet te vlug. “Het is belangrijk om mensen snel de straat op te laten gaan. Je leert veel in de schoolbanken, maar meer op straat.”

Om het tekort op te lossen wil Rotterdam ook betere arbeidsvoorwaarden en hogere lonen voor boa’s. Dat is ook wel zo eerlijk, vindt Karremans. “We willen ze ’s avonds langer inzetten. De dienst eindigt niet meer op tien uur, maar om twee uur ’s nachts. Dan leeft de stad ook nog en zijn de boa’s nodig.”

Boetehoofstad

Overigens is Rotterdam nu al de boetehoofdstad van Nederland. Volgens Karremans zijn boetes “nooit een doel op zich”. Daarbij spekken boetendoeners de staatskas, niet het stadhuis in Rotterdam, zegt hij. “Het gaat er echt om dat we als Rotterdam bepaald gedrag willen aanpakken.”

De ombudsvrouw van Rotterdam, Marianne van den Anker, is desondanks kritisch en vreest dat mensen met nog meer boa’s op straat angstig worden om iets fout te doen. Onzin, vindt Karremans. “Dat gaat echt niet op. Vanavond hebben we nog een voetbalwedstrijd. Dan is handhaving héél hard nodig”, zegt hij doelend op de WK-wedstrijd van het Marokkaanse voetbalelftal tegen Frankrijk.

Wapenstok

Sinds deze zomer kunnen gemeenten een vergunning aanvragen voor een wapenstok voor boa’s bij de lokale driehoek. Rotterdam kiest daar niet voor. “Boa’s zeggen vaak: mijn wapen is mijn mond. Ze zijn goed in het gesprek aangaan. Andere boa’s willen wel een wapenstok, dat verschilt per boa. We volgen de ontwikkelingen dan ook nauwgezet.”

Een verplichting voor boa’s om een wapenstok te dragen komt er in Rotterdam hoe dan ook niet, zegt Karremans. “We willen het altijd optioneel laten. Bovendien kan het ook escalerend werken als je geweldsmiddelen bij je hebt. Misschien is een wapenstok iets voor in de toekomst, maar nu zien we dat het goed gaat zonder.”

LEES OOK: Grote gemeenten zien nog geen heil in wapenstok voor boa’s

Door: Peter Visser

Exit mobile version