WNL

Steeds meer ziekenhuizen laten corona-testbeleid los

Zorgmedewerkers in een aantal ziekenhuizen hoeven zich niet meer te testen op corona bij lichte klachten. Zij mogen doorwerken, maar moeten wel verplicht een medisch mondmasker dragen. Dat schrijft het AD.

Dat maakte onder meer het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht onlangs bekend. Doorwerken met een medisch mondmasker is volgens het ziekenhuis veiliger dan vasthouden aan het testbeleid.

Testen bij omikronvariant minder betrouwbaar

De uitkomsten van een zelftest zijn volgens arts-microbioloog Inge Huijskens van het Albert Schweitzer namelijk niet zo betrouwbaar bij de omikronvariant. Dat zorgt ervoor dat medewerkers negatief testen en dus mogelijk tóch met corona onbeschermd in het ziekenhuis rondlopen.

Steeds meer ziekenhuizen denken na over het testbeleid. Zo behandelt het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch corona al sinds het voorjaar hetzelfde als andere infectieziekten, zoals influenza of het rhinovirus. Het Rotterdamse Erasmus MC overweegt een proef te doen met ok-personeel. Ook blijkt uit een interne brief van de IP & ABR Zorgnetwerk Zuidwest-Nederland dat een groep artsen-microbiologen wil weten of de quarantainetijd van besmet zorgpersoneel terug kan van vijf naar drie dagen.

Viroloog Marion Koopmans vindt het te vroeg voor deze stap. “Ik vind het niet passend om de maatregelen bij een hogere alarmfase af te schalen. Ziekenhuizen houden zich bezig met kwetsbare patiënten”, zegt ze tegen de krant. Zij wist erop dat mensen met lichte coronaklachten niet minder besmettelijk zijn. “In de maatschappij zie je natuurlijk dat niet iedereen zich meer laat testen. Maar als ziekenhuis kan je ook zeggen: regels zijn regels. Je laat toch ook niemand zonder beschermende kleding in de operatiekamer werken?”

LEES OOK: Wachtlijsten ziekenhuizen nog altijd lang: tot 120.000 patiënten wachten op uitgestelde operatie

Door: Redactie

Exit mobile version