WNL

Kamervoorzitter Vera Bergkamp: ‘Onderzoek naar Khadija Arib was zorgvuldig’

Vera Bergkamp

Het besluit om een onderzoek naar oud-Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib in te stellen, is zorgvuldig en rechtmatig tot stand gekomen. Dat heeft de huidige Kamervoorzitter, Vera Bergkamp, in een brief aan de Kamer verklaard. Over Arib waren klachten binnengekomen over grensoverschrijdend gedrag. Dat nieuws lekte uit via NRC.

Vera Bergkamp

Bergkamp schrijft in haar brief ook namens het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, dat vanwege “de ernst van de signalen” het besluit is genomen een onderzoek in te stellen. Het presidium heeft dat gedaan “in gezamenlijkheid met de griffier” die de leiding heeft over de ambtenaren in de Tweede Kamer en is belast met een veilig werkklimaat.

“Het presidium vindt het zeer kwalijk dat vertrouwelijke informatie is gelekt. Het doet geen recht aan de medewerkers over wie de (vermeende) signalen zijn afgegeven, het raakt de positie van de voormalige Kamervoorzitter en het schaadt het aanzien van de Tweede Kamer”, aldus Bergkamp.

Over de signalen die binnenkwamen, schrijft Bergkamp dat “hoewel de brief anoniem is, hij concrete en duidelijke signalen bevat, die aangeven dat er mogelijk sprake is (geweest) van een zeer onveilige werkomgeving. De in de brief beschreven voorvallen zijn bevestigd door de ambtelijke leiding van de Tweede Kamer en passen bij eerdere (concrete en ernstige) signalen van een onveilige werkomgeving. Vanuit juridisch oogpunt neemt het signaal daarmee in gewicht toe.”

Khadija Arib

Arib gaf eerder al aan niet mee te willen werken aan het onderzoek. Ze reageerde woest op het nieuws omdat ze het via de krant moest lezen. Verschillende fracties hadden Bergkamp daarom ook om opheldering gevraagd over de gang van zaken. Inmiddels heeft het presidium naast de verklaring over het onderzoek ook aangifte gedaan van het lek. Arib is inmiddels opgestapt als Kamerlid.

LEES OOK: Bergkamp doet aangifte in zaak Arib: zo ziet de ‘unieke’ procedure eruit

Door: Redactie

Exit mobile version