WNL

Politici dragen Prinsjesdag-outfits met een boodschap

Prinsjesdag

Zoals elk jaar op Prinsjesdag dragen ook dit jaar politici outfits met een boodschap. Minister van Defensie Kajsa Ollongren bijvoorbeeld draagt een jurk en ketting van een Oekraïense ontwerpster. Ollongren draagt de outfit als eerbetoon aan de Oekraïense vrouwen. “Hun veerkracht en doorzettingsvermogen in oorlogstijd zijn een inspiratie voor ons allen.”

Kamerleden zoeken ook een andere link met de actualiteit. Een aantal GroenLinks-Kamerleden bijvoorbeeld gaat voor duurzaam. Lisa Westerveld draagt een jurk van Marktplaats en Kauthar Bouchallikht heeft een broek aan van de leenbieb voor kleding. Suzanne Kröger komt in een outfit van Ketting kledingruil, een buurtinitiatief waarmee buurtgenoten kleding met elkaar kunnen ruilen. Westerveld en Kröger laten hun haar stylen door kappersstudenten.

Esther Ouwehand, de partijleider van de Partij voor de Dieren, vraagt aandacht voor de oceanen. Haar jurk is tweedehands en bewerkt door de textielkunstenares Mary Poppelier. Ze draagt een sjerp met de tekst ‘Hoezee! Hoezee! Hoezee!’

Ook D66-Kamerleden als Kiki Hagen, Fonda Sahla, Jeanet van der Laan en Jorien Wuite dragen met hun outfits een boodschap uit. Hagen heeft een shirt en rok van voormalig beddengoed, zij zet zich in voor een schoner milieu en circulaire economie. Sahla zet zich in “voor gelijke kansen voor iedereen” zoals D66 het omschrijft. Zij draagt een jurk met typisch Marokkaanse accenten.

Van der Laan, zelf oud-voetballer, draagt een jurk gemaakt door cliënten van het Leontienhuis, een initiatief van oud-topsporter Leontien van Moorsel. In dit huis kunnen mensen met een eetstoornis terecht, voor hulp bij hun herstel. En Wuite wil haar voorouders eren met een kimono met zogeheten blue beads. Dit soort kralen was een betaalmiddel van tot slaaf gemaakten op Sint Maarten. Als zij vrij kwamen, gooiden ze deze kralen in zee. De voorouders van Wuite komen van Sint Maarten.

LEES OOK: Stevige kritiek op ‘hapsnapbeleid’ kabinet: veel te lang verscholen en toegekeken

Door: Redactie

Exit mobile version