WNL

Oekraïne: negen doden bij Russische luchtaanval op Charkov

Russische luchtaanvallen op de Oost-Oekraïense stad Charkov hebben aan negen mensen het leven gekost, meldt de regionale gouverneur. Ook raakten er volgens Oekraïne dertig mensen gewond, onder wie drie kinderen.

De eerste slachtoffers vielen woensdag toen een raket neerkwam op een woonblok. Donderdagochtend volgde een tweede inslag, waarbij opnieuw een wooncomplex werd geraakt. Meerdere gebouwen zouden zijn vernietigd en er is brand uitgebroken.

Volgens de gouverneur is er tegelijkertijd een aanval geweest bij de stad Krasnograd, zo’n 100 kilometer ten zuidwesten van Charkov. Ook daarbij zouden twee doden zijn gevallen.

‘Precisieaanval’

Moskou vertelt een ander verhaal en stelt dat bij een precisieaanval van het Russische leger in Charkov negentig buitenlandse huurlingen zijn gedood. Het zou om een tijdelijke uitvalsbasis gaan voor de troepen, schrijft het staatspersbureau Ria Novosti. Volgens Rusland zijn ook tachtig Oekraïners om het leven gekomen bij de aanval. Deze beweringen zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

‘Kan nog jaren duren’

Oud-topambtenaar Ed Kronenburg denkt dat de oorlog in Oekraïne nog jaren kan gaan duren, zo zij hij afgelopen week bij het WNL-radioprogramma Sven op 1: Zomereditie op NPO Radio 1. “Je zou het hopen dat het zo snel mogelijk wordt beëindigd, maar het kan nog heel lang duren, omdat Oekraïne steeds beter in staat is om zichzelf te verdedigen. Langzaam maar zeker ga je naar aan situatie toe waarbij de Russen niet kunnen winnen, maar ook niet kunnen verliezen.”

LEES OOK: Zelenski waarschuwt Oekraïense burgers: ‘Blijf uit de buurt van militair bezette gebieden’

Door: Peter Visser

Exit mobile version