WNL

Komende jaren geen 130 km/uur op de snelweg: ‘VVD is ook een zoefzoefpartij geworden’

Overdag 130 kilometer per uur rijden op de snelweg is voorlopig niet aan de orde. De stikstofcrisis laat dat niet toe, zegt VVD-minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) dinsdag in het Algemeen Dagblad.

De verlaagde maximumsnelheid werd eind 2019 noodgedwongen ingevoerd om de stikstofproblemen op te lossen. Het kabinet liet destijds in het midden hoe lang de lagere limiet zou gelden. Deze kabinetsperiode zal er “géén discussie meer zijn over 130 kilometer per uur”, zegt Harbers nu tegen de krant. Overdag 100 kilometer per uur rijden blijft dus zeker tot 2025 de norm.

Zoefzoefpartij

In 2011 trapten de VVD hun eigen campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen af met de introductie van een 130 kilometer per uur-bord en in 2018 noemde Rutte de liberalen een ‘vroempartij’. Volgens Harbers is de VVD “ook een zoefzoefpartij geworden. Er zal heel veel zoefzoef moeten zijn met elektrische auto’s voordat we die discussie weer kunnen beginnen”, aldus de bewindspersoon.

Pas na 2030 lijkt de 130 kilometer per uur weer op tafel te komen. Vanaf dan mogen nieuwe auto’s enkel nog elektrisch worden aangedreven.

‘Ze kunnen niet anders’

“Onlangs kwam de stikstofminister Christianne van der Wal-Zeggelink, ook een VVD’er, met haar Kamerbrief over stikstof. Daar stond toen ook in dat 100 kilometer per uur zou blijven”, zegt parlementair verslaggever van WNL Marieke Smits in Goedemorgen Nederland.

Ze denkt dat de VVD niet blij is met het gedwongen moeten vasthouden aan de verlaagde maximumsnelheid. Maar “ze kunnen niet anders. Ze hebben geen ruimte door de stikstof. Dit zat er al een beetje aan te komen”, aldus Smits.

LEES OOK: Tweede Kamer praat over stikstofcrisis die de bouw belemmert: ‘Compenseer desnoods later’

Door: Peter Visser

Exit mobile version