WNL

Werknemers moeten ondanks quarantaineplicht naar werk komen

Werknemers die in quarantaine zitten worden onder druk gezet toch naar hun werk te gaan. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Vakbond FNV heeft sinds 1 december 80 klachten ontvangen van mensen die van hun werkgever te horen hebben gekregen op te komen draven. Er kwamen zelfs drie klachten binnen van mensen die ondanks een positieve coronatest naar werk moesten. De meeste klachten kwamen vanuit de zorgsector.

De klachtindieners geven aan dat de druk die op hen wordt gelegd om te komen werken, waarschijnlijk komt door het personeelstekort waar de werkgever bang voor is. Er kwamen

Wanhoop

De wanhoop zit hem dus voornamelijk in het personeelstekort. De vele besmettingen zijn immers snel te zien op de werkvloer, die dan erg leeg is. Een groot probleem voor werkgevers, al geldt dat niet voor alle sectoren. “Als een kassière van een supermarkt uitvalt, moet je misschien langer in de rij staan”, zegt econoom van Rabobank, Nic Vrieselaar, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het wordt pas een probleem als iemand uit de zorg uitvalt. “Stel dat daardoor een operatie niet doorgaat. Dan kan de persoon die geopereerd moet worden misschien voor langere tijd niet werken. Dat is veel schadelijker voor de economie.”

Klachten

Volgens FNV zou voornamelijk gaan om mensen die in quarantaine zitten omdat zij in aanraking zijn gekomen met iemand die positief is getest. Veel werknemers werden voor de keuze gesteld te komen werken of om vakantiedagen op te nemen. Soms werd er zelfs gedreigd met inhouding van loon.

De regels zijn voor kerst aangescherpt. Wie in contact is gekomen een besmet persoon, moet tien dagen in isolatie. Ook als er geen klachten zijn. Deze quarantaine kan vervroegd gestopt worden als die persoon op de vijfde dag negatief test.

Door deze aangescherpte regel verwachtte werkgevers al snel een groot tekort op de werkvloer te zien. “We snappen dat bedrijven onder druk staan, zeker de vitale sectoren en al helemaal nu met het hoge ziekteverzuim in combinatie met de krappe arbeidsmarkt. Maar de regels zijn er niet voor niets”, zegt José Kager, woordvoerder bij FNV, tegen het AD.

LEES OOK: OMT-lid Bonten ziet licht aan het einde van de tunnel: ‘Zwarte scenario van tafel’

Door: Vick ten Wolde

Exit mobile version