WNL

Moeten mbo’ers verplicht worden kennis te maken met niet-populaire beroepen? ‘Weer trots worden op werken met je handen’

Mbo’ers zouden verplicht kennis moeten maken met beroepen die niet erg populair zijn. Werkgeversorganisatie VNO-NCW Brabant Zeeland wil dat de mbo-studenten vaker een kijkje gaan nemen bij de beroepen waarvan zij in eerste instantie denken dat het niks voor hen is.

VNO-NCW Brabant Zeeland ziet dat het steeds meer een trend wordt dat studenten vanuit het mbo doorstromen naar het hbo. Daardoor ontstaat er een tekort aan mensen in bijvoorbeeld de techsector of in de bouw. “De eerste prioriteit op de werkgeversagenda is dat jongeren een meer actueel beeld krijgen van en weer trots kunnen zijn op ‘werken met je handen’ en de mooie beroepen en carrièrekansen die hiermee gepaard gaan”, verklaart Manon Pijnenburg, voorzitter van de Commissie Onderwijs bij VNO-NCW Brabant Zeeland op de eigen website.

Gebrek aan beroepsoriëntatie

Volgens de de Commissie Onderwijs is er dus gebrek aan beroepsoriëntatie bij veel mbo-studenten. Vandaar wil het dus studenten “verplicht kennis laten maken met de belangrijkste sectoren in hun regio”.

Er ligt ook een stukje verantwoordelijkheid bij de bedrijven zelf. Zij kunnen volgens Pijnenburg vaker gastlessen geven op scholen, rondleidingen bij het bedrijf geven of door meeloopdagen te organiseren.

Een verplichting klinkt huisarts Guven Yildiz, te gast bij Goedemorgen Nederland op NPO 1, niet goed in de oren. “Elke vorm van verplichting is niet aan te bevelen”, zegt zij. “Je kunt wel campagnes voeren of laten zien aan jongeren dat het een mooi beroep is.”

Salaris bekendmaken

Een student zou bijvoorbeeld ook verleid kunnen worden een beroep te beoefenen door iemand uit zijn of haar directe omgeving. Maar, als voorbeeld het beroep loodgieter. Het aantal l loodgieters in Nederland is laag, dus hoe krijg je dan al die studenten aan het werk als er niemand voorlichting kan geven? “Je moet gewoon laten zien wat een loodgieter verdient”, vertelt Eric Vrijsen, politiek verslaggever Elsevier Weekblad. “Dat is wel redelijk aan te bevelen.”

Vrijsen ziet dat er ook een rol is weggelegd voor ouders, want die zien volgens hem “liever niet dat hun zoon naar een technisch beroep gaat, omdat zij denken dat het minder verdient”.

LEES OOK: Dit is het gevaarlijkste beroep van Nederland: ‘Als je weet hoe het werkt, is er niets aan de hand’

Door: Vick ten Wolde

Exit mobile version