WNL

Ab Osterhaus houdt hart vast als kabinet OMT-advies volgt: ‘Ik mis de regie’

Viroloog Ab Osterhaus houdt zijn hart vast als het kabinet het OMT-advies volgt, vertelt hij donderdagavond in Op1. “Het is weer een lappendeken. Er worden allerlei maatregelen besproken die dan eventueel worden doorgevoerd. Maar wat dan ontbreekt, hoewel wij de definitieve tekst nog niet gezien hebben, is hoe wij omgaan met testen. Het testen kan veel uitgebreider. Maar ook de zelftesten, dat ontbreekt.”

Hetzelfde geldt voor vaccinaties, vindt de viroloog. “Er zijn nu ook vaccins voor kinderen. Je zou die klassen gewoon open kunnen houden als je die kinderen zou vaccineren. Gebruik die tijd nu om die kinderen te vaccineren.”

Zo zijn er een heleboel maatregelen die genomen kunnen worden en die nu niet genomen worden, aldus Osterhaus. “Er zijn ook mogelijkheden inmiddels om antivirale middelen te gebruiken, heel vroeg al. Ook zijn er mogelijkheden om monoklonale antistoffen te gebruiken. Er is een heel pakket aan dingen die kunnen gebeuren en ik hoor alleen maar: toch een uurtje eerder dicht en toch maar weer openhouden.”

‘Hele pakket komt mij nogal warrig over’

Graag ziet de viroloog dat er actie wordt ondernomen. “Wat ik een beetje mis is de regie. Waar gaan we nu met zijn allen naartoe? En dan is het versoepelen en terugdraaien. Het hele pakket komt mij nogal warrig over. Wat ik eigenlijk zou willen zien is een hele duidelijke strategie: dit gaan we doen en zo pakken we het aan. Je ziet in landen waar dat gebeurt het ook beter gaat.”

LEES OOK: OMT adviseert scholen open te houden, onderwijs hoopt dat kabinet luistert

Door: Redactie

Exit mobile version