WNL

‘Maak zelfmoordgedachten bespreekbaar, ook onder ondernemers’

'Maak zelfmoordgedachten bespreekbaar, ook onder ondernemers'

Er rust een groot taboe op het bespreekbaar maken van zelfmoordgedachten, ook onder ondernemers. “De verwachting is dat als de steunmaatregelen straks per 1 oktober stoppen, dat het aantal zelfdodingen helaas gaat toenemen”, zegt Jacqueline Zuidweg van Schuldhulpverlening voor ondernemend Nederland.

Daarom heeft Zuidweg de handen ineen geslagen met 113 Zelfmoordpreventie. Vandaag, op Wereld Suïcide Preventie Dag, vraagt ze aandacht voor dit probleem. “Tijdens de kredietcrisis in 2008 hebben we gezien dat het aantal zelfdodingen onder ondernemers met financiële problemen toenam”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). “We willen dat graag voorkomen en daarom is het belangrijk om er veel aandacht aan te besteden.”

Hulplijn 113 gaf vorig jaar december al aan steeds meer meldingen te krijgen van mkb-organisaties en overheidsinstellingen die te maken krijgen met ondernemers die aan suïcide denken. Ook Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, vertelde in maart in Goedemorgen Nederland dat zijn brancheorganisatie verschillende telefoontjes binnenkreeg van ondernemers die doorverwezen moesten worden naar 113.

‘Omgeving moet ook betrokken worden’

Daarom geeft de lijn steeds meer cursussen aan verschillende organisaties. “Middels trainingen kan 113 Zelfmoordpreventie ervoor zorgen dat nog meer mensen tools hebben om de ondernemers te helpen”, zegt Zuidweg. Ook is het belangrijk dat de omgeving van de ondernemer bij het gesprek betrokken wordt. “Zodat we het gesprek kunnen aangaan met de ondernemer die het betreft.”

Denk je aan zelfdoding en weet je niet met wie je er in je directe omgeving over kan praten? Bel dan naar 0800 0113 of ga naar www.113.nl. Stichting Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar.

Door: Redactie

Exit mobile version