WNL

‘Dood van 15-jarige Joshua uit Rotterdam had voorkomen kunnen worden’

Dinsdag stille tocht voor doodgestoken jongen (15) in Rotterdam

De dood van de 15-jarige Joshua uit Rotterdam had mogelijk voorkomen kunnen worden als instanties eerder hadden ingegrepen. Dat stelt Oresha, moeder van een 16-jarige jongen die vorig jaar bedreigd zou zijn door de inmiddels 15-jarige Rotterdammer die wordt verdacht van het neersteken van Joshua. De verdachte zou haar toen nog 15-jarige zoon met een machete hebben willen steken, zo schrijft De Telegraaf.

Joshua, die zelf ook een mes bij zich droeg, werd afgelopen donderdagmiddag in de wijk Beverwaard neergestoken. De jongens zouden ruzie met elkaar hebben volgens het Openbaar Ministerie. Dinsdagavond werd er voor het slachtoffer een stille tocht gehouden.

“Ik heb bij allerlei instanties zoals Jeugdzorg, politie en zelfs bij de moeder van de verdachte aan de bel getrokken, maar niemand heeft wat gedaan”, zegt Oresha, zelf jongerenwerker, tegen de krant. “Die jongen was een tikkende tijdbom. Hadden ze maar naar mij geluisterd, dan was de zinloze dood van Joshua voorkomen.”

De zoon van Oresha werd vorig jaar 29 augustus in de buurt van hun woning in de Beverwaard door de destijds 14-jarige jongen bedreigd met een machete. De vrouw alarmeerde direct de politie, maar de verdachte was al gevlogen. “Ik heb pas twee weken later aangifte kunnen doen”, vertelt de moeder. Daarop begon ze zelf een zoektocht naar de dader. “Met hulp van sociale media heb ik hem opgespoord en zijn moeder benaderd. Maar die wilde geen gesprek.”

‘Wapengeweld onder jongeren moet worden aangepakt’

Oresha doet haar verhaal aan De Telegraaf omdat ze vindt dat het wapengeweld onder jongeren moet worden aangepakt. Een spraakbericht dat de verdachte kort na de dodelijke steekpartij stuurde naar andere jongeren en waarin hij kalm vertelt over wat hij Joshua had aangedaan was voor haar druppel. “Deze jongen was een groot gevaar. De politie liet mij in de steek omdat er geen sprake was van fysiek geweld. Jeugdzorg liet me in steek omdat ze tegen mij zeiden niet de capaciteit te hebben om de dader te begeleiden.”

Onderzoek

Het Openbaar Ministerie (OM) wil niet ingaan op de klacht van de moeder, schrijft de krant. “Wij zijn druk bezig met het onderzoeken van het dodelijke steekincident”, aldus OM-woordvoerder Olav Brink. Jeugdzorg, dat in Rotterdam Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond (JBRR) heet, wil vanwege privacy niet ingaan op de zaak.

LEES OOK: Kabinet wil messenverbod minderjarigen: ‘Ik heb ze niet eens in mijn la liggen’

Door: Redactie

Exit mobile version