WNL

Economen verwachten stijging in faillissementen en werkloosheid in Nederland

Er wacht Nederland een stijging van werkloosheid en het aantal faillissementen als de steunpakketten voor bedrijven over vijf maanden worden stopgezet. Dat zeggen economen van onder meer Rabobank, ABN AMRO en ING tegen BNR. De hardste klappen worden verwacht in de horeca- en cultuursector.

Eén van de oorzaken van deze faillissementen is de schuld die bedrijven tijdens de coronacrisis hebben opgebouwd. De vraag is hoe schuldeisers daarmee om zullen gaan. “Sectoren als cultuur, recreatie en horeca kunnen de verloren omzet van het afgelopen jaar niet of nauwelijks compenseren. Voor andere sectoren is ‘inhaalvraag’ wel gedeeltelijk mogelijk”, zegt Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit.

Dat het stoppen van de steunpakketten voor faillissement gaat zorgen, verwacht ook hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN AMRO. Maar zij denkt eerder dat het bedrijven die diensten rondom kantoren aanbieden, of het zakelijke reisverkeer, de kop gaat kosten. “Daar wordt het pre-coronaniveau van omzet mogelijk niet meer gehaald”, zegt ze tegen BNR. “Maar voor de horeca geldt wél dat de schuldenlast misschien zo hoog is geworden, dat ze ondanks die omzet toch failliet gaan.”

Minder faillissementen dan normaal

“Het gekke is natuurlijk dat we afgelopen jaar minder faillissementen dan normaal hebben gehad, en dat nota bene in de grootste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog”, zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte in Goedemorgen Nederland op NPO 1. In de drie jaar voorafgaand aan de pandemie, gingen er gemiddeld tussen de 250 en 300 bedrijven failliet. Dat is inmiddels gezakt naar 150.

“Dat kwam door die steunpakketten”, zegt Paternotte. “Nederland heeft misschien wel meer steun gegeven dan welk land dan ook. Veel planbureaus zeggen dat de steunmaatregelen nu opgeheven moeten worden omdat de economie weer open moet, en bedrijven ook failliet moeten kunnen gaan, maar toch zeggen wij: hou ze nu wel in stand, en zorg dat ze op een gegeven moment niet meer nodig zijn. Dat bedrijven er zelf uitstappen omdat ze te veel verdienen, want dan houden we de meeste banen vast.”

Maar het is ook zo dat er in een normaal jaar ook bedrijven zijn die failliet kunnen gaan, zegt Paternotte. “Dat is wat je in een economie hebt. Als je je geld niet kan verdienen in normale omstandigheden, houdt het op een gegeven moment op. En dan moet je ook vooral zorgen dat mensen daardoor niet in enorme problemen komen, maar snel weer door kunnen met iets anders.”

LEES OOK: Wat is er nog over van de festivalbranche? ‘Bedrijven houden elkaar in leven, maar veel zijn technisch failliet’

Door: Redactie

Exit mobile version