WNL

NCTV: coronamaatregelen mogelijk ‘trigger’ gewelddadige eenling

NCTV: coronamaatregelen mogelijk 'trigger' gewelddadige eenling

De huidige coronacrisis kan leiden tot meer polarisatie en een toename van radicalisering, extremisme, openbare ordeverstoringen en bedreigingen van bijvoorbeeld politici en journalisten. Dat stelt De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) in een vanmiddag verschenen analyse van de coronaprotesten in Nederland. Momenteel zijn er geen aanwijzingen dat personen in Nederland een aanslag voorbereiden, zo schrijft de dienst.

De grootste dreiging voor een terroristische aanslag komt volgens de NCTV nog altijd uit jihadistische hoek. De dreiging lijkt vorig jaar iets afgenomen in vergelijking met eerdere jaren, maar het dreigingsniveau blijft op 3 van de 5 staan. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland aanzienlijk en voorstelbaar is. Dit komt onder andere door de aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk in het najaar van 2020, die volgens de NCTV in het beeld passen van de dreiging die kan uitgaan van individuen.

‘Gewelddadige eenlingen’

Wat de aanhoudende coronamaatregelen betreft kunnen deze vooral voor “gewelddadige eenlingen” een trigger zijn, zo schrijft de NCTV. Er zijn binnen de protesten van afgelopen jaar “relatief weinig gedragingen als extremistisch geduid” te zien, maar dat neemt volgens de coördinator niet weg dat er wel degelijk zorgen bestaan.

Zo is er in het afgelopen ‘coronajaar’ in Nederland sprake van een wisselwerking tussen een “activistische bovenlaag” die in de openbare ruimte demonstreert en een “radicale onderstroom” die ageert tegen de coronamaatregelen, aldus de NCTV. Hierdoor is de drempel “om tot extremistische gedragingen te komen” verlaagd. Deze radicale onderstroom leidt volgens de coördinator soms tot openbare ordeverstoringen, intimidatie, bedreigingen of vernielingen.

Naast die radicale onderstroom signaleert de NCTV ook dat er een “diverse en vasthoudende bovenlaag” is met hoofdzakelijk gevolgen voor de openbare orde. Daarbij gaat het volgens de dienst niet om een eenduidige groep. “Recente voorbeelden zijn de protesten op het Amsterdamse Museumplein en het Haagse Malieveld, waar een bont gezelschap van beleidscritici, winkeleigenaren, beroepsgroepen, spirituele groepen, anti-vaccinatiedemonstranten, extreemrechtse groepjes en complotdenkers samenkwamen”, schrijft de dienst. “Terwijl de meeste mensen vreedzaam demonstreerden, kaapte een kleine minderheid de protesten.”

Rellen

Verharding vindt volgens de NCTV op verschillende manieren plaats. Zo krijgen protesten grimmige trekken wanneer de radicale online-uitingen en complotconstructies doorklinken, schrijft de coördinator. En ook vreedzaam bedoelde protesten kunnen volgens de NCTV een aanzuigende werking hebben op meer militante personen en groepen. “Protesten lijken steeds vaker door relzoekers te worden aangegrepen ter ‘legitimering’ om te rellen.”

LEES OOK: Twee nieuwe arrestaties voor in brand steken GGD-teststraat Urk

Door: Redactie

Exit mobile version