WNL

OM eist 6 jaar cel in zaak fatale drillrapruzie Scheveningen

OM eist 6 jaar cel in zaak fatale drillrapruzie Scheveningen

De officier van justitie heeft een gevangenisstraf van zes jaar geëist tegen Rotterdammer Kevin A. De 20-jarige is één van de verdachten in de uit de hand gelopen confrontatie tussen Amsterdamse en Rotterdamse drillrapgroepen op De Pier in Scheveningen. A. wordt verdacht van voorbereidingshandelingen van moord of doodslag, omdat hij op 10 augustus vorig jaar een vuurwapen zou hebben meegenomen naar Scheveningen.

Tijdens een steekpartij die dag kwam de 19-jarige Cennethson Janga (‘Chuchu’) uit Rotterdam om het leven. Hij werd twee keer geraakt, waarvan één keer in zijn hart. Twee Amsterdamse verdachten zitten daarvoor nog in voorarrest. Zij staan later dit jaar voor de rechter.

‘Niet zijn ruzie’

Volgens de officier mengde A. zich in een ruzie die “niet zijn ruzie” was. Het was volgens haar een conflict van rapper Blacka en de Amsterdammer Tyrece B. (20). Die laatste is nog voortvluchtig. “A. is op de pier begonnen met het geweld, waarna er chaos ontstond”, zei de officier woensdag in de rechtbank in Den Haag. “In het geweld is Janga doodgestoken. A. is verantwoordelijk voor het begin van het gevecht en de beangstigende situatie die daarna ontstond.”

De rechtbank liet tijdens de zitting beelden zien die rapper Blacka onderweg naar Scheveningen deelde op Snapchat. Op die beelden is een wapen te zien. A. zat met Blacka in de auto en ontkent dat hij een wapen in zijn tas meenam naar de Scheveningse Pier. De rechtbank beschikt ook over bewakingsbeelden waarop de confrontatie tussen beide groepen te zien is.

Vuurwapenbezit

De officier van justitie vroeg woensdag vrijspraak voor de poging moord dan wel doodslag, omdat de verklaringen van de getuigen tekortschieten om dit te bewijzen. Evenmin kan justitie bewijzen dat A. hierover vooraf met Blacka had gesproken. Wel zegt justitie genoeg bewijs te hebben voor vuurwapenbezit en het vastpakken en schoppen van B. Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak voor deze feiten.

A. staat verder nog terecht voor diefstal met geweld tijdens een optreden van rappers Qlas en Blacka in Den Haag. Daarbij is het slachtoffer op zijn hoofd geslagen met een telefoon. A. erkent dat hij toen klappen heeft uitgedeeld, maar ontkent dat hij verantwoordelijk is voor de diefstal van een Louis Vuitton-tas met daarin 1100 euro. Volgens de rechtbank lijkt het alsof A. optrad als lijfwacht van Blacka, maar A. wuift deze suggestie weg.

In zijn laatste woord benadrukte A. dat hij op de pier geen vuurwapen bij zich had. “Er wordt me iets opgedrongen”, vond hij. De rechtbank doet uitspraak op 21 april.

LEES OOK: Segers (CU): Drillrapvideo’s die aanzetten tot geweld moeten verboden worden

Door: Redactie

Exit mobile version