WNL

Man (35) uit Urk aangehouden voor inrijden op journalist PowNed

Een 35-jarige man uit Urk is zondagavond aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht bewust PowNed-verslaggever Mark Baanders te hebben aangereden. Die aanrijding vond zondag plaats bij de Sionkerk in Urk.

Het kerkbestuur van de Sionkerk gaf vorige week aan dat ze zich niet langer aan de coronamaatregelen gingen houden. Alle leden zijn weer welkom, en ze hoeven zich niet meer aan de anderhalve meter-maatregel te houden. Toen de kerk zondag weer open ging kwamen hier naast zo’n honderd kerkgangers veel journalisten op af. Veel kerkgangers konden dat echter niet waarderen. De verslaggever die werd aangereden, werd ook door twee jongeren geschopt en geslagen. Die twee jongeren zijn nog niet aangehouden.

De politie ging zondag al wel met de verdachte in gesprek, maar hij werd niet meteen aangehouden. De politie wilde de rust bewaren, aldus een woordvoerder tegenover persbureau ANP. PowNed deed aangifte van de aanrijding.

Kritiek op optreden politie

Er klonk veel kritiek over het optreden van de politie. Zo lijkt het alsof een van de agenten “ga weg” tegen verslaggever Beenders zegt, in plaats van tegen de mannen die hem belagen. Ook wordt niemand ter plekke opgepakt. PowNed-directeur Dominique Weesie zei zondagavond in de talkshow Humberto dat hij het onbegrijpelijk vindt dat de mannen gewoon weg konden lopen. “Er wordt hier een verslaggever van mij mishandeld. Andere collega’s werden geïntimideerd”, zei hij. “Hoe ver kan je gaan met geweld tegen verslaggevers voordat de politie ingrijpt?”

Tekst gaat verder onder de tweet.

“In deze specifieke situaties is niet direct ingegrepen, maar ervoor gekozen om de rust ter plaatse zo snel mogelijk te herstellen”, lieten de gemeente Urk, de politie en het OM zondag in een gezamenlijke verklaring weten.

‘Je zorgt dat je die gast opspoort, ophaalt en dat hij voor een rechter verschijnt’

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz benadrukt dat we niet precies weten wat de toestand was in Urk en hoe veel mensen er nog om die enkele politie agent heen stonden. “Als hij op dat moment denkt: ik ga dit nu proberen te deëscaleren, want ik kan niet in mijn eentje ingrijpen, dan zou dat zou een afweging kunnen zijn”, zegt ze in Goedemorgen Nederland. “Ik was daar niet bij, en dat is een afweging die de politie zelf moet maken.”

Maar in de uren die volgden handelde de politie niet snel genoeg, vindt zij. “Het kenteken was duidelijk in beeld. Je zorgt dat je die gast opspoort, ophaalt en dat hij voor een rechter verschijnt”, zegt Yesilgöz. “Ik ben blij dat dit inmiddels gebeurd is, maar dat ongemak had ik gisteren ook heel erg.”

Ook politiek commentator Wouter de Winther hoopt dat de politie het niet enkel houdt bij enkel ‘deëscaleren’. “Misschien moeten ze juist wat steviger erin”, zegt hij.

Volgens VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz kan er niet hard genoeg opgetreden worden tegen mensen die journalisten belagen. Ze beklemtoont dan ook dat haar partij heeft voorgesteld om te voorkomen dat dit soort mensen “weg kunnen komen” met een taakstraf. Vooralsnog krijgt de VVD geen meerderheid voor dit voorstel in de Kamer.

Krimpen aan den IJssel

Ook in Krimpen aan den IJssel kreeg een verslaggever van RTV Rijnmond zondagochtend klappen toen hij bij de Mieraskerk stond. Die opende ook de deuren voor enkele honderden gelovigen. Een 43-jarige man uit Krimpen aan den IJssel is aangehouden. Hij is weer vrijgelaten en moet zich op een later moment verantwoorden bij de officier van justitie.

LEES OOK: ‘Belagen van journalisten, politici en politie heeft niets met demonstreren te maken’

Door: Redactie

Exit mobile version