WNL

Directeur ANWB Reizen: boek vooral wat voor de zomervakantie

Nu een buitenlandse vakantie er in de meivakantie niet in zit, hebben veel Nederlanders de hoop gevestigd op de zomer. Na ruim een jaar in de coronapandemie snakt iedereen naar een onbezorgde vakantie. Directeur van ANWB Reizen Marjon Kaper roept iedereen op om vooral wat te boeken. Wanneer je goed oplet is dat ook met alle onzekerheden goed mogelijk, zegt zij. “Heel veel organisaties hebben hele soepele voorwaarden om bijvoorbeeld om te boeken of te annuleren.”

“Als je bijvoorbeeld bij een ANVR aangesloten reisorganisatie boekt, weet je zeker dat je je geld terugkrijgt, dat het geld veilig is en dat mocht er toch iets op de bestemming gebeuren, je gerepatrieerd wordt”, zegt Kaper in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ANWB Reizen doet iedere twee weken onderzoek naar hoe Nederlanders tegen de vakantie aankijken, vertelt de directeur. “We weten dat driekwart van de Nederlanders nog niets heeft geboekt maar wel vol hoop en plannen zit voor de zomer. Er is een soort stuwmeer van verlangens bij iedereen.”

Onduidelijkheid

Over hoe vakanties er in de zomer uit gaan zien, is nog veel onduidelijk, zegt Kaper. Naar alle waarschijnlijkheid zul je om te reizen wel een ‘bewijs’ bij je moeten dragen dat laat zien dat je niet besmet bent met het coronavirus. “In Europa wordt erover gesproken dat je een bewijs bij je moet hebben waarin staat dat je ofwel gevaccineerd bent, of dat je corona hebt gehad in het afgelopen jaar, of dat je getest bent”, zegt Kaper. “Met een PCR-test kun je natuurlijk ook laten zien dat je gezond bent. Dat is de lijn die Europa nu voor zich ziet.”

Een vaccinatie- of testbewijs zorgt mogelijk voor een administratieve rompslomp, maar ook daar zijn de details verder niet over bekend. “Dat volgen we op de voet”, zegt Kaper. “We hopen voor alle reizigers dat dat een eenvoudig systeem wordt en dat je ook echt onbezorgd op vakantie kan gaan.”

Dure testen

Over of testen in de toekomst gratis worden aangeboden voor vakantiegangers is ook nog geen duidelijkheid. Op dit moment moet je voor een PCR test mét reiscertificaat meer dan 100 euro neertellen. Dat kan dus flink in de papieren lopen. “Wanneer je bij vertrek en terugkomst getest moet worden ben je dan voor een gezin flink wat geld kwijt”, zegt Kaper. “Dat is wel belangrijk om te beseffen. Veel reisorganisaties hebben daar ook weer een aanbieding voor, maar het is wel een kostenpost.”

LEES OOK: Negatief reisadvies voor buitenland blijft in meivakantie gelden: ‘Ook dit jaar wordt dramatisch’

Door: Redactie

Exit mobile version