WNL

KHN over mogelijke opening terrassen: ‘Heel klein stapje, dit getuigt van weinig durf’

Tijdens de persconferentie gisteravond werd duidelijk dat Nederland voorlopig nog in een harde lockdown blijft. De avondklok blijft van kracht en er komen alleen enkele kleine versoepelingen. Ook zei demissionair minister Hugo de Jonge dat de terrassen rond Pasen weer open mogen, mits de coronacijfers het toelaten. “Het is een stapje, maar wel een ontzettend kleine stap”, zegt de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Robèr Willemsen, in Goedemorgen Nederland.

De horeca blijft voorlopig dus nog steeds dicht. Misschien mogen de terrassen vanaf 31 maart weer open, maar dat is alleen zo als het aantal besmettingen niet omhoog gaat. “Dat is wat ons betreft te mager, want een groot deel van onze achterban heeft hier nog helemaal niets aan”, zet Willemsen. “We hopen dat we dat de komende weken nog omgebogen krijgen.”

‘Cateraars, hotels, restaurants, en discotheken hebben hier niks aan’

Het mogelijk openen van de buitenterrassen zou voor veel horecagelegenheden weinig verschil maken, zegt Willemsen. “Cateraars, hotels, restaurants, clubs en discotheken hebben nauwelijks iets aan deze stap. In onze routekaart laten we al maandenlang zien dat we heel veilig wat grotere stappen kunnen nemen. Het getuigt van weinig durf.”

Het was heel merkwaardige persconferentie, zegt politiek commentator Wouter de Winther. “Het was een persconferentie waar we normaal zouden verwachten dat er versoepelingen worden aangekondigd die dan volgende week van start gaan. Maar dit was een persconferentie waarin werd gezegd dat er nog niks veranderd.”

‘Er wordt gestrooid met vergezichten’

De avondklok blijft ook gewoon doorlopen. “Vergis je niet hoe ingrijpend dat is”, zegt De Winther. “Men blikte alvast vooruit op de volgende persconferentie, die nog op 23 maart gaat plaatsvinden. Er werd gestrooid met vergezichten over de zomer- en meivakantie, en over de terrassen die opengaan. Maar de komende weken merken we daar nog helemaal niks van.”

Dat er zo ver vooruit wordt gekeken, heeft met de verkiezingen te maken, zegt De Winther. “Het is ongelukkig als je als kabinet de verkiezingen in gaat met een sombere boodschap. Daarom probeer je zoveel mogelijk jus toe te voegen aan de aardappelstamppot, om het toch nog behapbaar te maken voor de mensen.”

LEES OOK: ‘Het kantelpunt nadert dat het vaccin de overhand krijgt’

Door: Redactie

Exit mobile version