WNL

Lijsttrekkers geconfronteerd met kiezer in debat: ‘Ging een keer niet alleen maar corona’

Met twee grote debatten is gisteren de verkiezingsstrijd losgebarsten. De lijsttrekkers van de zes grootste partijen kruisten de degens in het RTL-debat, de nummers 2 deden dat tijdens WNL Op Zondag. Het waren informatieve debatten, zegt politiek verslaggever Marloes Lemsom in Goedemorgen Nederland. “Het ging een keertje niet alleen maar over corona. Als je je stem wil baseren op klimaat of de woningmarkt, dan is het nuttig zo’n debat. Je wordt in een korte tijd geïnformeerd.”

In het RTL-debat stonden de lijsttrekkers niet alleen tegenover elkaar, maar ook tegenover de kiezer. Zo stond Rutte oog in oog met een gedupeerde van de Toeslagenaffaire. “Ik vond dat het meest opzienbarende gedeelte van het debat”, zegt Lemsom. “Zo’n debat gaat normaal alleen maar tussen politici. Soms als je politici confronteert met de kiezer, zie je dat het moeilijk is. Ik denk niet dat een politicus zo’n reactie bij Rutte had kunnen uitlokken. Dat kan alleen een kiezer doen die zelf gedupeerd is.”

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra kon de verwachtingen van Lemsom niet waarmaken. “Hij probeerde zich als een soort staatsman te profileren en het alternatief voor Rutte te zijn. Dat lukte niet echt.”

Kaag vs Wilders

D66-lijsttrekker Sigrid Kaag en PVV-leider Geert Wilders botsten flink toen het ging over diversiteit. “Zij vinden het allebei heerlijk om met elkaar in debat te gaan. Het zijn elkaars favoriete opponenten, ze zijn het nergens over eens. Als Wilders het heeft over Zwarte Piet, dan laat Kaag de kans niet onbenut om daar heel hard tegenin te gaan”, aldus Lemsom.

LEES OOK: VVD: Er is draagvlak nodig voor opvang vluchtelingen

Door: Redactie

Exit mobile version