WNL

Tweede Kamer debatteert over geldstromen naar moskeeën: ‘Dit is gevaarlijk voor onze samenleving’

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de buitenlandse geldstromen naar Nederlandse moskeeën en islamscholen. Recent is daar een rapport over verschenen van verschillende instanties. De politiek maakt zich zorgen om deze geldstromen, want die zouden uit niet-vrije landen komen waardoor verkeerde denkbeelden worden meegegeven.

De directe aanleiding voor het debat zijn zorgen over de salafistische moskee alFitrah, in de wijk Overvecht. De bezorgdheid nam vorig jaar september verder toe na een onderzoek van het Verwey Jonker Instituut. Onderzoekers bevonden dat alFitrah kenmerken heeft van een sekte, en stellen dat de moskee gelovigen ontmoedigt zich aan te sluiten bij de Nederlandse samenleving. Daarnaast zijn er zorgen over de invloed van buitenlandse financiers op de Utrechtse moskee.

Invloed is politiek en religieus gemotiveerd

De invloed die de geldverstrekkers hebben, ”is heel politiek gemotiveerd en religieus geladen. Bovendien heerst er een sentiment voor de afkeer van westerse waarden. Denk aan de gelijke positie van mannen en vrouwen en de afkeer voor homoseksualiteit”, zegt voormalig Tweede Kamerlid van de PvdA Keklik Yücel in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Zorgen om kinderen

Yücel maakt zich met name zorgen over de kinderen die de moskeeën en scholen die gretig gebruik maken van de buitenlandse financiering bezoeken. ”Kinderen groeien met deze foute denkbeelden op. Dat is niet goed. De fundamentele grondprincipes van onze liberale waarden worden niet meegegeven en dat is gevaarlijk voor onze samenleving.”

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg houdt zich al jaren bezig met dit onderwerp. ”Die foute invloeden moeten stoppen en we moeten imams van buitenaf weren. Op deze manier worden kinderen volgepropt met foute denkbeelden. Ik vind dit een vorm van kindermishandeling,” zegt het Kamerlid in Goedemorgen Nederland.

LEES OOK: Minister Arie Slob deelt zorgen over onderwijs en pleit voor ‘brede brugklassen’

Door: Redactie

Exit mobile version