WNL

Biografie Hans van Mierlo: prinses Beatrix bemoeide zich actief met kabinetsformaties

Vandaag verschijnt de biografie van de inmiddels overleden Hans van Mierlo. In het boek staan dagboekfragmenten van de D66-leider waaruit blijkt dat prinses Beatrix zich destijds behoorlijk bemoeide met de kabinetsformaties, met name die van 1994.

Het vermoeden dat Beatrix een stevig woordje sprak met Van Mierlo was er al, maar nu is dat officieel bevestigd. De kabinetsformatie uit 1994 verliep behoorlijk stroef. Van Mierlo wilde CDA niet in het kabinet hebben en daar was de toenmalige koningin het niet mee eens. Het leidde tot ‘anderhalf uur paleisruzie’, zo valt te lezen in de biografie. De D66-leider kreeg uiteindelijk zijn zin en het eerste kabinet met minister-president Kok was een feit.

‘Leuk om mee te nemen in colleges’

Rechtsgeleerde en docent aan de Universiteit Leiden Afshin Ellian reageert verheugd. ”Het was natuurlijk al langer bekend, maar het is wel een primeur dat nu feitelijk naar buiten is gebracht dat de koningin zich zo bemoeide met de formatie. Dit is leuk om mee te nemen in colleges”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het huidige staatshoofd, Willem-Alexander, heeft overigens minder bewegingsruimte om zich te bemoeien met kabinetsformaties. Een dergelijke ‘paleisruzie’ zal dus niet zo snel meer voorkomen.

LEES OOK: Tweede Kamer debatteert over geldstromen naar moskeeën: ‘Dit is gevaarlijk voor onze samenleving’

Door: Redactie

Exit mobile version