WNL

Massaal testen niet de oplossing: ‘Volledig opheffen maatregelen kan niet’

Het massaal en herhaaldelijk testen, gevolgd door isolatie van met het coronavirus besmette personen, blijkt niet de oplossing voor het heropenen van de samenleving. Dat concluderen epidemiologen in een studie van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. Volgens onderzoeksleider Marc Bonten is er een meer gerichte screening nodig en betekent massaal testen niet dat we de coronamaatregelen kunnen laten varen, zo zegt hij in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Het kabinet maakte eerder het plan bekend voor grootschalig testen. Vanaf maart volgend jaar zou elke Nederlander zich gemiddeld één keer per maand moeten laten testen, ook als er geen klachten zijn. Hierdoor zou de besmettingsgraad laag blijven, waardoor de samenleving weer geopend kan worden, zo luidde het voorstel van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

‘Onverstandige strategie’

“Dat is een onverstandige strategie”, zegt arts-microbioloog Bonten. Hij benadrukt dat de uiteindelijke oplossing het vaccin is. “Tot die tijd kunnen we wel kijken met heel veel testen of we specifieke dingen, specifieke evenementen door kunnen laten gaan”, zegt hij. “Of dat we de de testen in kunnen zetten om in regio’s veel te gaan testen als dat nodig is.”

De testcapaciteit die we nu aan het opbouwen zijn “en die inmiddels gigantisch aan het worden is” helpt dus wel bij het terugkeren naar het deels heropenen van de samenleving en het door laten gaan van specifieke evenementen. “Maar het volledig opheffen van de maatregelen kan niet”, beklemtoont de onderzoeksleider.

LEES OOK: Reiziger moet vanaf voorjaar negatieve test tonen bij aankomst in Nederland

Door: Redactie

Exit mobile version