WNL

Jongeren gebruiken het coronavirus het vaakst als smoes

Een smoes om onder een verplichting uit te komen was nog nooit zo gemakkelijk: je kunt nu simpelweg zeggen dat je een snotneus hebt en daarom even thuis blijft. Vooral mensen onder de leeftijd van 30 jaar blijken zich daar nog wel eens schuldig aan te maken.

Dat concludeert Acties.nl op basis van een enquête. Daarin zegt 27 procent van de Nederlanders onder de 30 jaar dat ze het coronavirus wel eens gebruiken als excuus om een afspraak met vrienden of familie af te zeggen.

“Ik denk dat veel Nederlanders acuut last van hun keel krijgen, zodra hun schoonouders op de stoep staan’”, zegt Vince Franke van Acties.nl tegen het AD. “Toch moet je hiermee uitkijken, want je kunt je familie en vrienden er flinke schrik mee aanjagen. En waarvoor: zodat je een middag vrij hebt? Dat is het mij niet waard.”

Een op de zes ondervraagden onder die leeftijd gebruikt zo’n smoes ook wel eens om onder school of werk uit te komen. Dat is een stuk meer dan de 5 procent van de respondenten bóven de 30.

‘Jongeren hebben minder verplichtingen’

Gedragswetenschapper Esther Metting denkt dat vooral jongeren zich schuldig maken aan de ‘coronasmoes’ omdat zij nog relatief weinig “echte verplichtingen hebben”, zo zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Zeker de jongeren die nog naar school gaan en studeren, dan kun je je toch wel wat makkelijker terugtrekken uit je dagelijkse verplichtingen. Ik kan me voorstellen dat als je naar school moet gaan en je een vak moet volgen dat je niet zo leuk vindt, het heel makkelijk is om af te bellen omdat je een snotneus hebt.”

LEES OOK: Nederlander bewuster over gezondheid, jongeren somberder door coronacrisis

Door: Redactie

Exit mobile version