WNL

Ziekenhuisbestuurder in Twente: ‘We hebben gewoon onvoldoende bedden’

Net zoals in de rest van Nederland liegen het aantal coronabesmettingen in de regio Twente er niet om. Sinds woensdagavond is het risiconiveau in die regio verhoogd naar ‘zeer ernstig’. Een op de vijf uitgevoerde coronatesten blijkt positief en de ziekenhuizen stromen vol. “Eigenlijk is er geen ruimte meer”, zegt ziekenhuisbestuurder van het Medisch Spectrum Twente Sophia de Rooij.

“We hebben nu ongeveer vijftig patiënten in de kliniek liggen, en ongeveer tien patiënten op de intensive care. Dat is meer dan we in onze plannen hadden berekend”, zegt De Rooij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. In haar ziekenhuis zijn er drie speciale corona-afdelingen ingericht speciaal om de toestroom van deze patiënten te kunnen opvangen, maar eigenlijk kan er niemand meer bij. Er worden steeds meer medewerkers ziek, en daarmee wordt het moeilijker om de roosters rond te krijgen.

“En we zien dat er onder de mensen ook grote zorgen zijn. Dus het is belangrijk dat niet alle patiënten tegelijk naar het ziekenhuis komen. We hebben gewoon onvoldoende bedden en mensen om de mensen te behandelen”, zegt De Rooij. “Dus het is heel belangrijk dat er een goede spreiding plaatsvindt in het aanbod van patiënten.”

Reguliere zorg

Er vindt nog wel reguliere zorg plaats in het Medisch Spectrum Twente. Dat is essentieel, omdat het een topklinisch ziekenhuis is met een regionale functie op het gebied van trauma, acute ongevallen en acute hartchirurgie. “Daar houden we altijd ruimte voor vrij. Maar we hebben ongeveer 75 bedden, dus we hebben eigenlijk 30 procent van ons totale aanbod om moeten zetten om 50 klinische bedden te creëren.”

Met de toename van het aantal positieve tests zal het aantal patiënten dat een beroep zal zijn op ziekenhuiszorg ook toenemen, zegt De Rooij. “Dat betekent dat een paar weken daarna het aantal patiënten dat een intensive care nodig heeft ook toeneemt. Dat ijlt een beetje na.” November wordt volgens de ziekenhuisbestuurder daarom “een heel heftige maand”.

Totale lockdown

De veiligheidsregio Twente pleit door het aantal toenemende besmettingen zelfs voor een totale lockdown. “Ik vind dat wij een veilige omgeving moeten creëren voor onze patiënten en onze medewerkers, en dat betekent dus dat we maatregelen moeten verzinnen om niet al die patiënten tegelijkertijd te laten komen”, zegt De Rooij daarover. “De GGD weet heel goed waar de besmettingsbronnen zitten, wat de oorzaken zijn van brandhaarden, en ik denk dat daar vooral alle maatregelen op gericht moeten zijn.” Er moet in ieder geval íéts gebeuren om de curve afgebogen te krijgen, beklemtoont ze. “Want we kunnen niet alle patiënten tegelijk ontvangen. Dat is het probleem.”

LEES OOK: Ziekenhuispersoneel moet blijven werken na melding corona-app: ‘Kunt niet hele afdeling sluiten’

Door: Redactie

Exit mobile version