WNL

Ziekenhuizen in financieel zwaar weer door coronacrisis: ‘Technisch gezien zijn we failliet’

Ziekenhuizen in financieel zwaar weer door coronacrisis: 'Technisch gezien zijn we failliet'

Naast de zware last die zorgmedewerkers de afgelopen maanden fysiek moesten dragen, lijden ziekenhuizen ook financieel onder de uitbraak van het coronavirus. Directeur David Jongen van het Zuyderland Medisch Centrum noemt het in De Telegraaf zelfs ‘een vuurproef voor ons zorgsysteem’. “Want wat heb je aan een stelsel dat geen storm aankan?”

In het ziekenhuis van Jongen, gelegen in Heerlen, werden er meer coronapatiënten behandeld dan in ieder ander Nederlands ziekenhuis. 760 in totaal. De boel stond op stelten toen het Zuyderland in het laatste weekend 190 patiënten moest opnemen, waarvan 40 op de intensive care-afdeling. Volgens Jongen waren er nog maar een paar bedjes over: “We kropen door het oog van de naald.”

Door deze grote instroom van coronapatiënten liet het ziekenhuis voor de rest van alles uit handen vallen, vertelt Jongen tegen De Telegraaf. “Alles om de coronapatiënten te helpen.” Dat betekende dat de poliklinieken dicht gingen, beddenafdelingen werden vrijgemaakt en dat er alleen (semi-)spoedzorg verleend werd.

LEES OOK: Gommers hoopt dat ziekenhuizen niet omvallen door de coronacrisis: ‘Als we KLM omhooghouden’

Daardoor heeft het Zuyderland, met normaal een jaaromzet van 700 miljoen euro, in drie maanden tijd 60 miljoen euro verloren. En hoewel men er misschien vaak niet op die manier over nadenkt: een ziekenhuis is gewoon een bedrijf, dat afhankelijk is van banken, financiers en zorgverzekeraars.

“Marges bij ziekenhuizen zijn klein. Voor dit jaar hadden we een positief resultaat begroot van vijf miljoen. Nu zien we een gat van 70 miljoen. Dat loop je in de rest van het jaar niet dicht”, legt Jongen uit. “Technisch gezien zijn we failliet. Maar dat wil natuurlijk niemand laten gebeuren.”

Storm

Zo zijn er meerdere ziekenhuizen met een ‘financieel gat’, zegt De Jongen. Hij noemt het een vuurproef voor ons zorgstelsel. “Normaal concurreren zorgverzekeraars onderling en ziekenhuizen ook. Dat moet ineens overboord. Als we hier niet samen uitkomen, zou het hele systeem op losse schroeven staan. Want wat heb je aan een stelsel dat geen storm aankan?”

Het lastige is volgens de ziekenhuisdirecteur is ook dat er nog geen eindafrekening gemaakt kan worden. Het jaar is immers nog niet voorbij en als er een tweede golf komt in het najaar zijn de gevolgen daarvan ook nog onbekend. Voorlopig houden alle plus minus honderd ziekenhuizen in Nederland rekening met twee à drie miljard inkomstenverlies, plus ’enkele honderden miljoenen’ aan extra uitgaven.

Verzekeraars

Toch blijft er dit jaar geen enkel ziekenhuis met rode cijfers zitten als gevolg van de coronacrisis. Verzekeraars beloven de zorg die zij hebben ingekocht te vergoeden, ook als die niet (volledig) is uitgevoerd. Daarnaast financieren ze de extra kosten door corona. Directeur Wout Adema van Zorgverzekeraars Nederland: “Ons belangrijkste doel is maatschappelijk; het garanderen van goede, betaalbare en toegankelijke zorg voor alle Nederlanders.”

LEES OOK: Akkoord tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars nabij, ‘zorgpremie stijgt niet explosief’

Of de zorgpremie van 2021 gigantisch omhoog gaat is niet waarschijnlijk, zegt Jongen. Hij waarschuwt voor angstverhalen. “De twee à drie miljard aan gederfde inkomsten zijn al betaald door premies. Dat hoeven verzekerden geen twee keer op te hoesten. Wel zijn er enkele honderden miljoenen aan extra kosten. Maar dat leidt niet tot veel hogere premies. Een onzekerheid zijn de uitgaven van het ministerie. Anderhalf miljard voor beschermingsmateriaal. En 800 miljoen voor de zorgbonus. De vraag is hoe men dat wil financieren.”

Stand van Nederland volgt tijdens de coronacrisis ondernemers: hoe houden zij het hoofd boven water? Kijk de nieuwste aflevering terug via NPO Start!

Door: Redactie

Exit mobile version