WNL

CBS: werkloosheidspercentage stijgt in recordtempo naar 4,3 procent

Duizenden ondernemers vragen op valreep nog steunpakket 2.0 aan

Het aantal werklozen in Nederland is in juni met 74.000 gestegen tot een totaal van 404.000. Daarmee had 4,3 procent van de beroepsbevolking geen werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het werkloosheidspercentage is in recordtempo gestegen. In november 2008, aan het begin van de financiële crisis, was het werkloosheidspercentage ook 3,6 procent en duurde het tien maanden tot het opliep tot 4,3 procent. De stijging vond nu plaats van de ene maand op de andere.

De afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen met 131.000. In april en mei was de toename van het aantal werklozen met 41 duizend en 16 duizend minder sterk dan in juni.

Werkloosheid slaat toe onder jongeren

De werkloosheid nam het meest toe in de leeftijdscategorie toe onder 15- tot 25-jarigen (van 9,5 procent naar 10,7 procent). Onder 25- tot 45-jarigen groeide de werkloosheid van 2,9 naar 3,7 procent en onder 45-plussers van 2,2 naar 2,6 procent.

Meer werklozen maar ook meer werkenden

Er is ook goed nieuws: na vier maanden van afname groeide het aantal werkenden in juni weer met 45 duizend, meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking. Het gaat om mensen die eerder niet tot de beroepsbevolking werden gerekend, bijvoorbeeld omdat ze niet naar werk zochten, maar in juni wel de arbeidsmarkt betraden en een baan vonden. De meeste mensen die toetraden tot de beroepsbevolking, werden evenwel werkloos.

Het aantal lopende uitkeringen is met 301.000 op hetzelfde niveau als in mei.

Stand van Nederland volgt tijdens de coronacrisis ondernemers: hoe houden zij het hoofd boven water? Kijk de nieuwste aflevering terug via NPO Start!

LEES OOK: CPB: ‘Uitzonderlijke’ krimp economie, werkloosheid zal verdubbelen

Door: Peter Visser

Exit mobile version