WNL

Brussel wil minder vleesconsumptie: ‘Gaat mij behoorlijk ver dat Timmermans gaat bepalen wat ik eet’

Eurocommissaris Frans Timmermans presenteert vandaag het eerste deel van de Green Deal. Daarin staat dat ons voedselsysteem op de schop moet. We moeten met z’n allen minder vlees en méér groenten en noten gaan eten.

De focus ligt bij de consument. Zij bepalen met hun koopkracht wat er wordt geproduceerd, waar en hoe. De Europese Commissie wil de subsidies voor het produceren van vlees aan banden leggen, om zo te stoppen met het stimuleren van het eten van vlees. De prijs voor een avondje barbecueën kan daardoor flink gaan stijgen.

Hoofdredacteur van Elsevier Weekblad Arendo Joustra denkt dat het nog even zal duren voor het zover is, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar via subsidie hebben ze natuurlijk wel invloed op het beleid van de boeren.” Joustra verwacht dat Nederland vlees moet gaan importeren, omdat Nederlandse boeren meer geld zullen moeten vragen voor hun product. “Het is een beetje raar: je gaat andere landen rijker maken, want zij maken wel vlees. En je eigen boeren hebben het nakijken.”

Joustra verwacht dat het nieuwe beleid van Brussel er wel voor gaat zorgen dat mensen minder vlees gaan eten. “Dat denk ik wel. Je moet meer betalen als consument.”

‘Gaat mij behoorlijk ver’

VVD-Kamerlid Judith Tielen is geen voorstander van de nieuwe plannen. “Het gaat mij behoorlijk ver dat meneer Timmermans gaat bepalen hoe mijn avondmaal eruitziet.”

Volgens Tielen heeft de Green Deal nu ook geen prioriteit. Zij hoopt dat Brussel ‘nu dingen gaat doen om ons door deze crisis heen te helpen’. “En om ervoor te zorgen dat de werkgelegenheid in Europa op gang blijft.”

LEES OOK: Hans de Boer (VNO-NCW) over steunpakket 2.0: ‘We proberen er het beste van te maken’

 

Door: Peter Visser

Exit mobile version