WNL

Segers over druk op zorgpersoneel: ‘Samenleving gaat hier prijs voor betalen’

Zorgpersoneel moet niet alleen tijdens de coronacrisis fysiek en mentaal worden ondersteund, ook daarna. Dat zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij vreest anders dat er veel problemen zullen ontstaan.

Het behandelen van coronapatiënten maakt veel indruk op zorgpersoneel, merkt klinisch psycholoog Liesbeth Renckens. “Sommige mensen zijn heel geëmotioneerd over wat ze moeten doen en wat ze onder ogen komen. Veel zieke en stervende mensen, dat is zwaar.”

LEES OOK: Psychische steun voor zorgpersoneel via hulplijn, ook kindertelefoon staat roodgloeiend

ARQ IVP, het instituut voor psychotrauma, opende onlangs een hulplijn. Via 088 – 330 5500 kunnen zorgmedewerkers met gespecialiseerde psychologen bellen om hun verhaal te doen. “Wij weten dat veel mensen goed bestand zijn tegen de druk als ze daarin een goede ondersteunende omgeving hebben”, zegt klinisch psycholoog Renckens.

Veel meer last

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zegt in Goedemorgen Nederland de zorgen van zorgpersoneel in zijn eigen ziekenhuis te herkennen. “Normaal doen intensivisten en ic-verpleegkundigen dit werk. Maar nu hebben we allerlei andere verpleegkundigen en OK-assistenten en die zijn dit niet gewend”, doelt hij op het behandelen van coronapatiënten op de IC.

“Je ziet dat het vooral veel indruk op hen maakt. Zij hebben daar veel meer last van. Als je voor iemand zorgt, ontstaat er een band. En als zo iemand komt te overlijden, maakt dat indruk. Dat doet iets met je.” Door de inzet van psychologen, psychiaters en coaching worden deze zorgmedewerkers geholpen, zegt Gommers.

‘Later ook hulp voor zorgpersoneel’

ChristenUnie-voorman Segers maakt zich zorgen over de druk die er op zorgpersoneel wordt gelegd. “Dat gaat z’n tol betalen. Ook samenleving breed gaan we hier de prijs voor betalen in mentaal opzicht, denk ik. Denk aan gezinnen die onder druk staan en mensen die zich zorgen maken over hun werk.”

LEES OOK: Zorgpersoneel neemt ontslag door tekort aan bescherming: ‘Je moet ook aan familie denken’

Segers denkt daarom ook dat de mentale zorg voor zorgpersoneel verder zal gaan dan alleen deze coronatijd. “We moeten nu zorgen voor personeel door middel van mentale en geestelijke hulp, maar we moeten ons ook voorbereiden op de periode hierna. Dat we niet een samenleving worden met heel veel PTSS.”

IC-voorzitter Gommers is het daarmee eens. “Nu zitten we vol adrenaline en houden we dit vol. Maar als het rustiger wordt, ga je echt de effecten zien.”

Door: Redactie

Exit mobile version