WNL

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt gekomen, waardoor de huizenmarkt wel nog altijd overspannen blijft, zo meldt makelaarsvereniging NVM. Van een daling van de huizenprijzen is dan ook nog geen sprake.

De makelaarsvereniging vindt dat de huizenmarkt ondanks de sociale onthouding nog redelijk doorloopt. De effecten van de coronacrisis op de langere termijn vindt de NVM dan ook moeilijk te voorspellen. “De woningmarkt is een vertrouwensmarkt. En wanneer deze situatie langer duurt, dan zal dat effect gaan hebben. Maar vergeet niet dat de markt al lange tijd heel krap is. De vraag is niet opeens helemaal verdwenen”, aldus Lana Gerssen van de NVM.

Makelaars

Makelaars hebben hun werkwijze ook aangepast, merkt NVM-voorzitter Onno Hoes op. “Mensen gaan eerst virtueel kijken, maar willen uiteindelijk toch fysiek in een huis zijn. We hebben een heel lijstje aan maatregelen genomen, op grond waarvan mensen toch nog naar een huis kunnen kijken.”

Het aantal hypotheekaanvragen nam in de maand maart wel fors toe als gevolg van de corona-uitbraak, stelt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Het aantal aanvragen lag op 59.357, bijna twee keer zo hoog als in dezelfde maand in de afgelopen drie jaar.

Hypotheek oversluiten

Volgens HDN is de sterke toename vooral te verklaren door het grote aantal mensen dat een hypotheek laat oversluiten. “Men wil verzekerd zijn van een lage rente”, aldus een woordvoerder. “De rentes zijn momenteel extreem laag. Omdat een aantal banken er de laatste weken voor heeft gekozen om de hypotheekrentes met 0,05 procent te verhogen, willen mensen de huidige rentes nog snel laten vastzetten. Zij anticiperen op nog hogere rentes in de toekomst.”

Het HDN verwacht dat de groei in de hypotheekmarkt tot medio deze maand aanhoudt.

LEES OOK: Huiseigenaar vreest grote invloed coronacrisis op huizenmarkt, helft verwacht prijsdaling

Door: Redactie

Exit mobile version