WNL

Preppershops kunnen vraag niet aan vanwege coronavirus: ‘Hier waren wij ook niet op voorbereid’

Steeds meer mensen slaan voor de zekerheid lang houdbaar voedsel in nu het coronavirus steeds dichterbij komt. Bij prepperwebshops kunnen ze de vraag naar noodpakketten niet aan. “Maandag moesten wij opeens twintig keer zoveel verzenden dan normaal”, aldus preppershop-eigenaar Nader Knobben in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat is even schakelen, want dit zijn wij ook niet gewend.”

Toen afgelopen zondag duidelijk werd dat het coronavirus ook voet aan de grond had gekregen in Italië, namen de bestellingen opeens fors toe. “Toen viel in Nederland ook opeens het kwartje en gingen mensen massaal gasmaskers, mondkapjes en noodrantsoenen bestellen. Wij proberen natuurlijk goed voorbereid te zijn, maar dat waren wij niet op dit”, aldus Knobben. “Het was wel een beetje chaos.”

FD-journalist Jean Dohmen denkt niet dat mondkapjes het verschil gaan maken. “Dit gaat wel heel erg ver. Het is wel een teken dat mensen zich zorgen maken. Ik zag een peiling van RTL Nieuws dat 15 procent van de mensen overweegt te gaan hamsteren, 7 procent zou dat ook echt doen.”

‘Niet zo dat het hele land opeens in gevaar is’

Omdat Nederland een “heel georganiseerd land” is, verwacht Dohmen niet dat de voedselvoorziening in Nederland in gevaar gaat komen. “Het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) heeft al gezegd dat ze kunnen opschalen als het nodig is. Je moet natuurlijk ook niet vergeten dat mocht het tot een uitbraak komen, dat het heel lokaal is. Net zoals nu in Italië. Het is dan niet zo dat het hele land opeens in gevaar is. Die Hollandse nuchterheid vasthouden kan geen kwaad.”

Toch kunnen er wel lege schappen ontstaan in Nederland. “Paniekreacties kan je wel zien. In een gebied waar zo’n virus opduikt gaan mensen lang houdbare producten inslaan. Zo zag ik een filmpje voorbijkomen op sociale media waarbij een Italiaan vertelt dat alle pasta op is in in een supermarkt. Die Italiaan vertelt dat er niet zoveel paniek was toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Dat is een paniekreactie natuurlijk. Het is niet zo dat mensen aan het verhongeren zijn.

LEES OOK: Hoe heftig is het coronavirus en komt het ook naar Nederland?

‘Productie in China wordt langzaam opgestart’

Ook zijn er economische gevolgen. Zo heeft webwinkel Coolblue haar prijzen verhoogd omdat ze niet genoeg spullen uit China kunnen halen. “De productie in China heeft stilgelegen, wat langer ook vanwege de vakantie rondom het Chinese Nieuwjaar. De productie wordt nu langzaam opgestart, maar is nog lang niet op het oude niveau.”

CDA-Kamerlid Joba van den Berg kan zich voorstellen dat bepaalde medicijntekorten zullen toenemen. “Ieder jaar zijn er al medicijntekorten. Maar wij halen driekwart van onze antibiotica uit China en India. Als daar wat gebeurt, merken wij dat.”

LEES OOK: CDA-Kamerlid Joba van den Berg over coronavirus: ‘Bekijk ieder uur of er maatregelen nodig zijn’

‘Laten wij wat minder gaan vliegen’

Ook de beurzen zakken in vanwege het coronavirus. Zo zijn de aandelen van KLM gekelderd. “Een analist van The Wall Street Journal denkt dat de schade voor de luchtvaart kan oplopen tot honderd miljard dollar. Je ziet dat veel vluchten uitvallen. Veel Chinese vluchten komen ook niet meer deze kant uit.”

Daarnaast sturen veel bedrijven ook geen mensen meer naar de andere kant van de wereld, maar maken nu meer gebruik van videobellen. “Daarvan ben ik wel benieuwd wat de gevolgen zullen zijn voor de lange termijn. Die uitbraak is op een gegeven moment voorbij. Maar de bedrijven die nu al de druk voelen vanwege het klimaat, doen hier nu positieve ervaringen mee op en dan kan er zomaar toe leiden dat ze in de toekomst überhaupt wat minder gaan vliegen.”

LEES OOK: ‘Nederlandse ondernemers kunnen problemen ervaren door coronavirus in Italië’

Door: Redactie

Exit mobile version