WNL

VVD wil veranderingen in GGZ: ‘Patiënten met veel problemen moeten voorrang krijgen’

Mensen die aankloppen bij GGZ-instellingen en die voor veel verschillende, ernstige problemen behandeld moeten worden, zouden voorrang moeten krijgen op de wachtlijsten. Dat zegt VVD-Kamerlid Kelly Regterschot in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Op dit moment zijn de wachtlijsten in de GGZ heel lang, waardoor mensen die acute hulp nodig hebben vaak lang moeten wachten. Inmiddels hebben meer dan 50.000 mensen het manifest Lijm de Zorg ondertekend, dat als doel heeft om onder meer de lange wachtlijsten weg te krijgen.

Manifest

Initiatiefnemer Louis de Mast had er eerder deze week een gesprek over met staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. Dit volgde na een actie van mede-initiatiefnemer Charlotte Bouwman, die bij het ministerie van Volksgezondheid verblijft tot er een oplossing komt voor die lange wachtlijsten.

LEES OOK: Manifest voor betere jeugdzorg en ggz: ‘Grof schandaal dat dit nodig is in zo’n rijk land’

De Mast hoopt vooral dat er iets wordt gedaan aan het ontbreken van de regie in de GGZ. “De politiek moet de verantwoordelijkheid nemen, want iedereen wijst nu naar elkaar”, zegt hij in WNL Op Zaterdag. “Als er ergens een instelling sluit of een specialistische behandeling stopt, moet de politiek zeggen: daar moeten we in actie komen.”

‘GGZ op veel punten niet goed’

Het manifest wordt ondersteund door de VVD. Die partij erkent de problemen die er zijn, zegt Kamerlid Regterschot. “Op veel punten lopen zaken niet goed. Wij delen deze zorgen.” Komende woensdag is er een debat met staatssecretaris Blokhuis over de GGZ.

“Wij gaan erop hameren dat de wachtlijsten echt korter moeten. De mensen met zware problemen moeten nu lang wachten, terwijl het voor hen juist cruciaal is dat zij snel worden geholpen. Op het moment dat er iemand met ernstige problemen (multiproblematiek) zich meldt, zou diegene eigenlijk met voorrang behandeld moeten worden.”

‘Systeem vastgelopen’

Een tekort aan personeel is volgens Regterschot niet de oorzaak van de problemen. “Maar het systeem is vastgelopen. We belasten mensen met administratieve zaken. We moeten de patiënt centraal gaan stellen en niet het systeem.”

Door: Redactie

Exit mobile version